Pierniki • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIÓD Z MASŁEM
rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
MĄKĘ, KAKAO, PRZYPRAWĘ
do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce.
DODAJEMY JAJKA ORAZ
rozpuszczony miód z masłem. UGNIATAMY.
CAŁOŚĆ OWIJAMY FOLIĄ
spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA
grubość ok. 3 MM, WYCINAMY: pierniki w różnych kształtach.
PIERNIKI PIECZEMY
ok. 8 MINUT W: temperaturze 180°C.
POLEWA ŚMIETANKĘ
zagotowujemy.
ZALEWAMY NIĄ POKRUSZONĄ
czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
DODAJEMY MIĘKKIE MASŁO,
mieszamy.
POLEWĄ OBLEWAMY WYSTUDZONE
pierniki i przyozdabiamy posypkami cukrowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6840,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
427,6 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
64,8 g
Błonnik
0,5 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka po benedyktyńsku
Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.

Babka kawowa
Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śniadaniowa granola
Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Pad thai z krewetkami
Jeśli chcesz przemycić smaki Tajlandii do swojego codziennego menu, nasz pad thai z krewetkami będzie strzałem w dziesiątkę! To aromatyczne, lekko słodko-kwaśne danie z nutą ostrości zachwyca bogactwem smaków i tekstur. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj autentyczny pad thai w zaciszu swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
Przepis na minifrittaty przyda Ci się, gdy szukasz pomysłu na oryginalne przekąski lub na drugie śniadanie i lunch. Są uniwersalne, pyszne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Sprawdź!

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!

Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Szaszłyki z grilla w wegetariańskiej odsłonie Kingi Paruzel! Bakłażany, tofu i brokuł, a wszystko to w pysznym domowym sosie teriyaki. Wypróbuj!