Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na kruchą tartę z aromatycznym serem kozim, boczkiem i pieczarkami!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻE ROZCIERAMY
z cukrem, mieszamy z podgrzanym mlekiem i odstawiamy na kilkanaście minut, aż zaczną pracować (pojawią się pęcherzyki powietrza).
MĄKĘ Z SOLĄ
przesiewamy na stolnicę.
FORMUJEMY WGŁĘBIENIE I
energicznie wlewamy w nie drożdżowy zaczyn.
WYRABIAMY CIASTO STOPNIOWO,
dodając oliwę oraz wodę.
ODSTAWIAMY W CIEPŁE
miejsce mniej więcej na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
FARSZ PIECZARKI OCZYSZCZAMY
i kroimy w cienkie plasterki.
DYMKI OCZYSZCZAMY I
kroimy w krążki.
BOCZEK KROIMY W
drobne paski.
SER KOZI MIESZAMY
z crème fraîche i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem.
DWIE BLACHY WYKŁADAMY
pergaminem i posypujemy mąką.
CIASTO DZIELIMY NA
pół, delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy na obie blachy.
ODSTAWIAMY NA 15
minut do wyrośnięcia.
NA OBU CIASTACH
rozsmarowujemy masę serową i układamy plasterki grzybów.
POSYPUJEMY KRĄŻKAMI DYMKI
i paskami boczku.
BLACHY PIECZEMY JEDNA
po drugiej w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C przez 12 minut, aż placki będą chrupiące.
PRZED PODANIEM POSYPUJEMY
świeżo zmielonym pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3388,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
847,2 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
103,0 g
Błonnik
25,5 g
Białko
25,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowa sałatka w słoiku
Sałatkę w słoiku możesz zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Przygotuj ją z kaszą, warzywami i jogurtowo-miodowym dressingiem.

Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!

Słoneczny łosoś
Łosoś zasługuje na szlachetną, ale wyrazistą oprawę. Podaj go z pomidorami, cukinią i aromatycznymi przyprawami.

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi
Pieczona sałatka pełna warzyw i przepysznych greckich serów to idealny pomysł na posiłek dla każdego. Skuś się na ten przepis, który w całości przygotujesz w airfryerze i dodaj swojej diecie warzyw!

Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.

Sos hamburgerowy
Sos hamburgerowy to obowiązkowy element każdego dobrego burgera, który podkreśla smak mięsa i nadaje całości wyjątkowego charakteru. Taki sos doskonale pasuje także do frytek czy kanapek. Przygotuj domowy sos hamburgerowy wraz z nami!