Ziemniaki z 2 sosami • przepis • składniki • przygotowanie
Danie inspirowane kuchnią kanaryjską w Kuchni Lidla – mocno osolone ziemniaczki razem z dwoma sosami – mojo rojo i mojo verde! Wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Wodę wlewamy do garnka, solimy. Ziemniaki wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i odparowujemy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO ROJO
Do naczynia blendera wrzucamy czosnek i papryczki chili. Doprawiamy przyprawami, dolewamy ocet winny i miksujemy. Gdy składniki się połączą, podczas blendowania dolewamy cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji, przekładamy go do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS MOJO VERDE
Do naczynia blendera dodajemy czosnek, kolendrę, wodę, ocet i przyprawy. Blendujemy. Gdy składniki się połączą, podczas blendowania dolewamy cienkim strumieniem oliwę. Gdy sos nabierze aksamitnej konsystencji, przekładamy go do miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2325,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
581,4 kcal
Tłuszcz
60,9 g
Węglowodany
8,4 g
Błonnik
2,5 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nasi goreng - smażony ryż
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, aromatyczne i pełne smaku danie z patelni, nasi goreng to propozycja idealna dla ciebie! Indonezyjski nasi goreng zachwyca połączeniem różnorodnych przypraw, warzyw i dodatków. Jak zrobić ten niesamowicie pyszny smażony ryż? Odkryj nasz sposób!

Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną
Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
Szukasz nowych pomysłów na wykorzystanie bakłażana? Przygotuj prostą, szybką i pyszną sałatkę według przepisu Karola! Zostanie w Twoim menu na dłużej.

Zupa owocowa z makaronem
Zupa owocowa to doskonały pomysł na letni lunch! Podana z makaronem i jogurtem naturalnym będzie stanowiła sycący posiłek! Sięgnij po przepis Kingi!

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.