Tagliatelle z sosem alfredo • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy tak, by zachować wodę po gotowaniu.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU
Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy pieprzem. Całość podgrzewamy na małym ogniu (nie smażymy) tak, by czosnek zachował jasny kolor.
DODAJEMY WODĘ PO GOTOWANIU MAKARONU
Wodę po gotowaniu makaronu (ok. 100 ml) dodajemy małymi porcjami do bazy sosu. Energicznie mieszamy aż do uzyskania aksamitnej, gęstej konsystencji.
DODAJEMY PIECZARKI I SZPINAK
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu. Doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień.
PODAJEMY MAKARON
Makaron z sosem wykładamy na talerz. Doprawiamy solą. Z wierzchu posypujemy serem grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1649,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
824,8 kcal
Tłuszcz
32,6 g
Węglowodany
102,3 g
Błonnik
29,5 g
Białko
29,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
Słodki przysmak, który ma moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa – lodowa kanapka! W wersji przygotowanej przez Pawła dodatkowo nadziana i udekorowana pysznymi dodatkami.

PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
Urozmaić swoje śniadania i przygotuj oryginalną pastę kanapkową z grillowanej cukinii z dodatkiem fety i orzeszków ziemnych według przepisu Darii Ładochy!

Tort bez pieczenia z owocami leśnymi
Tort bez pieczenia z biszkoptami i owocami leśnymi. Pyszny, wegetariański, inspirowany produktami we włoskim stylu i idealny na lato. Przygotuj go i sprawdź, jak smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
Wyjątkowe ciasto z dodatkiem siemienia lnianego, humusu i lekkiego, warzywnego farszu – oto składniki wrapów, które przygotujecie, wykorzystując przepis Kingi!

Life changing bread
Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!

Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowe burrito z jajecznicą
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania! Odkryj nowy sposób na podanie jajecznicy, przygotowując proste i pyszne śniadaniowe burrito pełne warzyw.

Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
Prosta wątróbka z cebulą i jabłkiem zyskuje nowe, wykwintne oblicze dzięki przepisowi Karola! Podaj to pyszne, tradycyjne danie ze słodko-ostrą glazurą miodową.

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
Orzeźwiająca sałatka z warzywami, kaszą bulgur i cytrusowym dressingiem to doskonałe danie na lato!