Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KURCZAKA
Mięso kurczaka doprawiamy 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy kurczaka z obu stron, aż nabierze złotego koloru, przez ok. 8-10 minut. Gotowe mięso przekładamy skórą do góry do naczynia żaroodpornego.
PODSMAŻAMY CZOSNEK
Czosnek siekamy. Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, dodajemy masło i czosnek. Składniki podsmażamy na niewielkim ogniu, aż zaczną pachnieć.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy wino i bulion, doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy groszek i całość dokładnie mieszamy.
PIECZEMY KURCZAKA W SOSIE
Kurczaka zalewamy sosem. Danie pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
PIECZEMY ZIEMNIACZKI
W czasie, gdy kurczak się piecze, ugotowane ziemniaczki obtaczamy w pozostałych oregano, soli i pieprzu. Następnie dodajemy ziemniaczki do kurczaka na ostatnie 5-8 minut pieczenia.
PODAJEMY DANIE
Gotowe danie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy drobno posiekaną pietruszką. Kurczaka z ziemniaczkami podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2630,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
657,6 kcal
Tłuszcz
33,9 g
Węglowodany
23,1 g
Błonnik
0,7 g
Białko
43,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
Mazurek z orzechem laskowym, nazywany także mazurkiem Gianduia, to prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Pasta z orzechów laskowych i czekolady włoskiego pochodzenia, nadaje mazurkowi wyjątkowego smaku i aromatu. W jaki sposób przygotować mazurek z masą orzechowo-czekoladową Gianduia? Sprawdź nasz przepis na ten pyszny wypiek!

Marynata grillowa do mięsa drobiowego
Smakowity sposób na mięso z grilla? Marynowanie! Wypróbuj nasz przepis na pyszną jogurtową marynatę i dodaj smaku swoim potrawom.

Rogale półfrancuskie z makiem i bakaliami
Słodko nadziewane rogaliki według przepisu Pawła zachwycają delikatnością ciasta, aromatem nadzienia z maku i marcepanu oraz chrupką, orzechową posypką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lodowe torciki na maślance z truskawkami
Idealna propozycja dla fanów słodkości w sezonie truskawkowym – małe torciki w postaci kremowych lodów na patyku!

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Meksykański hamburger
Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie risotto z pieczarkami
Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy nie, pokochasz to risotto. Jest kremowe, wyjątkowe i proste w przygotowaniu - takie połączenie cech sprawi, że przepis Kingi zagości u Ciebie na stałe.

Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
Pilaw z kaszy bulgur z dorszem - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Jednogarnkowy makaron z indykiem
Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!