Lubelski napój żniwny z rabarbaru • przepis • składniki • przygotowanie
Na coraz cieplejsze dni przygotuj orzeźwiający napój żniwny z rabarbaru i mięty! Tę prostą recepturę kuchni lubelskiej zawsze warto mieć pod ręką latem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KOMPOT Z RABARBARU
Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy, a ich końcówki z obu stron odcinamy. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY NAPAR Z MIĘTY
Miętę myjemy, przekładamy do wysokiego dzbanka i zalewamy 1 l wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia, by uzyskać aromatyczny napar.
PRZECEDZAMY KOMPOT Z RABARBARU
Gdy rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać, kompot przelewamy przez sitko do pojemnego dzbanka lub dużej miski. Odcedzony rabarbar odkładamy – możemy wykorzystać go w innym przepisie, np. jako bazę owocowej konfitury.
ŁĄCZYMY KOMPOT Z NAPAREM Z MIĘTY
Do odcedzonego kompotu dolewamy przestudzony napar z mięty. Dodajemy miód. Mieszamy. Napój żniwny przelewamy do mniejszych dzbanków, całkowicie studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki, by dobrze się schłodził.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
381,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
31,8 kcal
Tłuszcz
0,2 g
Węglowodany
7,6 g
Błonnik
1,7 g
Białko
0,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Borówkowe semifreddo
Mrożony deser idealny na upalne popołudnia! Zmiksuj kilka składników, schłodź je, a po wyjęciu polej orzeźwiającym sosem.

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
Bakłażany faszerowane aromatycznym kuskusem to danie, które cieszy podwójnie, bo nie tylko idealnie smakuje, ale też fantastycznie wygląda! Koniecznie musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciabatta
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.

Frytki z batatów
Czy marzysz o idealnych frytkach, które są chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku? Nie musisz już dłużej szukać, ponieważ mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy sprawdzony przepis na frytki z batatów z piekarnika, dzięki któremu będziesz mógł cieszyć się smakiem ulubionych frytek przygotowanych z mniejszą ilością tłuszczu! Sprawdź ten smaczny przepis już teraz!

Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
Szukasz przepisu na coś do chrupania? Mamy dla Ciebie smakowitą przekąskę! Krakersy i brzoskwiniowy chutney to połączenie idealne. Wypróbuj koniecznie!

Cynamonki z białą czekoladą i pistacjami
Masz ochotę na przepyszną i chrupiącą przekąskę? Sprawdź przepis na wyśmienite cynamonki. Zobacz, jakie to proste, i delektuj się ich doskonałym smakiem wzbogaconym białą czekoladą i pistacjową nutą.