Szaszłyki z kiełbasy śląskiej • przepis • składniki • przygotowanie
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Kiełbasę śląską kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, cukinię w plastry o grubości ok. 1 cm. Paprykę i ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę, która wielkością będzie odpowiadać plastrom kiełbasy i cukinii.
SKŁADAMY SZASZŁYKI
Na szpikulec nadziewamy na przemian wszystkie pokrojone wcześniej składniki. Przed grillowaniem smarujemy szaszłyki oliwą.
GRILLUJEMY I PODAJEMY SZASZŁYKI
Gotowe szaszłyki grillujemy ok. 3-4 minut z każdej strony lub do momentu, aż składniki się zarumienią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1496,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
499 kcal
Tłuszcz
35,2 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
3 g
Białko
20,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makowiec z jabłkami
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!

Tabbouleh z komosą ryżową
Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Waniliowa babka ucierana
Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!

Pasta pistacjowa z białą czekoladą
Przepyszna pasta pistacjowa, którą można przygotować z dwóch składników w 15 minut! Koniecznie wypróbuj ją na świeżym pieczywie lub jako dodatek do deserów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!

Koreczki z boczkiem
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu przekąska uratuje każdą sytuację, w której goście zjawiają się bez zapowiedzi. Koreczki z boczkiem według przepisu DG polecają się na imprezy!

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!