Stir-fry z ciecierzycy z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY CIECIERZYCĘ
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego. Ciecierzycę odsączamy i smażymy około 5 minut, aż nabierze złotego koloru. Przekładamy do miski.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelnię po ciecierzycy dajemy jeszcze pół łyżki oleju sezamowego. Dodajemy pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w paski rzepę oraz obie papryki. Smażymy kolejne 4 minuty. Dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową i smażymy 3 minuty. Dodajemy ciecierzycę, chwilę mieszamy. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy, aż zgęstnieje.
PRZYPRAWIAMY DANIE
Zmniejszamy ogień i dusimy około 4 minut. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, szczypiorek pokrojony w paski i podprażony sezam. Do naczynia wkładamy ryż, dodajemy stir-fry i dekorujemy ćwiartkami limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2151,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,9 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
100,1 g
Błonnik
15,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane kofty w tortilli
Wrzuć trochę orientu na grilla i podaj gościom coś specjalnego! Kofty z sosem miętowym, cebulką i limonką, zawinięte w ciepłe płaty tortilli. Brzmi świetnie? Zatem pora złapać za ruszt!

Jajeczne muffiny śniadaniowe
Pyszne, pełne protein i warzyw muffiny, które będą wspaniałym pomysłem na smaczne śniadanie. Przygotuj je i ciesz się tym prostym i sycącym posiłkiem.

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka warzywna
Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!

Domowe żelki owocowe
Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!

Carpaccio z kalarepy
Ponoć ma się po niej krzepę, czyli siłę! Chętnych, by to sprawdzić, zachęcamy jeszcze jedną cechą kalarepy: jako składnik carpaccio jest wyjątkowo smaczna!