Sernik matcha na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Po tym czasie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia.
BLENDUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z MATCHĄ
Do innego rondelka przekładamy gęstą część mleczka kokosowego i chwilę podgrzewamy je na małym ogniu. Następnie dodajemy matchę i całość blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do tak przygotowanej masy dodajemy żelatynę i mieszamy, aby nie było grudek.
MIKSUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Następnie dodajemy cukier puder i sok wyciśnięty z limonki i całość miksujemy do dokładnego połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodajemy mieszankę mleczka z matchą i żelatyną i ponownie miksujemy aż do połączenia składników.
SKŁADAMY I SCHŁADZAMY SERNIK
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty. Następnie na dno wylewamy tężejącą masę sernikową i przekładamy gotowe ciasto do lodówki na min. 8 godzin (np. na całą noc). Sernik podajemy schłodzony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1705,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
213,2 kcal
Tłuszcz
9,2 g
Węglowodany
22,9 g
Błonnik
0,3 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Parówki zapiekane z serem — po kanadyjsku
Parówki po kanadyjsku to prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na niecodzienny posiłek. Zapiekane z ciągnącym się serem i chrupiącym bekonem parówki z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Poznaj nasz przepis!

Jajka zapiekane w formie na muffiny
Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!

Trufle dyniowe z białą czekoladą
Z dyni przygotujesz także wyjątkowe desery! Poznaj przepis na trufle dyniowe z mleczkiem kokosowym, oblane białą czekoladą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.

Pierś z kurczaka z piekarnika w sosie – najczęstsze pytania adeptów sztuki kulinarnej
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z kiełbasą z Turyngii
Jak wykorzystać kiełbasę z Turyngii? W kanapce z pieczarkami, sadzonym jajkiem i kiełkami groszku. Pyszne połączenie – idealne na dobry początek dnia!

Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!