Sałatka w stylu panzanella • przepis • składniki • przygotowanie
Posmakuj panzanelli - tradycyjnej sałatki, której ważnym składnikiem jest pełnoziarnisty chleb. To przepis inspirowany toskańską kuchnią!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
CHLEB: pokrój w dość grube kromki, opiecz w tosterze lub wysusz w piekarniku kromki chleba.
PRZYGOTOWANIE
KAWAŁKI OPIECZONEGO: chleba wieloziarnistego łamiemy na mniejsze kawałki (lub kroimy za pomocą noża), przekładamy do naczynia.
DO 400-500 ML
zimnej wody dodajemy 3-4 łyżki białego octu winnego. MIESZAMY.
MIESZANKĄ WODY I
octu polewamy chleb w naczyniu do momentu jego napęcznienia.
ODSTAWIAMY NA 10
minut.
DO CZYSTEJ DUŻEJ
miski wrzucamy cebule pokrojone w piórka, pokrojoną w paski paprykę , pokrojone w plasterki czarne oliwki, pozbawiony pestek i pokrojony na mniejsze kawałki ogórek, pokrojony na ukos seler naciowy (tylko gałązki), pokrojone w dużą kostkę pomidory , rukolę , posiekane liście selera naciowego, posiekane kapary, pokrojone na mniejsze części filety anchois, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (delikatnie pokruszone).
NA SAM KONIEC
dodajemy nasączone kawałki chleba.
CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA
pomocą dłoni, następnie polewamy oliwą z oliwek (ok.
5-6 ŁYŻEK), DOPRAWIAMY
niewielką ilością soli i świeżo mielonym pieprzem.
PONOWNIE MIESZAMY ZA
pomocą dłoni. ODSTAWIAMY NA: godzinę. PO GODZINIE PODAJEMY: sałatkę.
PRZED PODANIEM KAŻDĄ
porcję polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1743,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435,9 kcal
Tłuszcz
9 g
Węglowodany
62,9 g
Błonnik
29,6 g
Białko
29,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Sałatka z winogron
Słodkie winogrona podane w towarzystwie mieszanki sałat oraz sera pleśniowego. Wszystko polane lekkim sosem winegret.

Boczek pieczony
Boczek pieczony to rewelacyjna propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze - czego chcieć więcej? Przygotuj się na podróż po smakach i aromatach, które urzekają i zrób z nami pieczony boczek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto precelkowe bez pieczenia
Słodko-słone połączenie gorzkiej czekolady, precelków i szczypty soli w tym pysznym cieście zapadnie w pamięć na długo! Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym deserem bez pieczenia.

Panierowane jajka z pastą z tuńczyka
Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym
Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.

Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!

Chleb pełnoziarnisty z nasionami
Marzysz o domowym ciepłym chlebie na śniadanie? Wypróbuj przepis Kingi! Wystarczy termorobot MC Smart, kilka minut wieczorem, noc w lodówce i poranny wypiek.