Szparagi w sosie beszamelowym • przepis • składniki • przygotowanie
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI
Szparagi myjemy i osuszamy. Twarde, zdrewniałe końce odłamujemy.
PIECZEMY SZPARAGI
Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy, by rozprowadzić oliwę i przyprawy. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej tzw. rózgą), aż powstanie gładki, gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
ZAPIEKAMY SZPARAGI POD BESZAMELEM
Upieczone szparagi polewamy sosem beszamelowym i posypujemy drugą połową sera startego na tarce o drobnych oczkach. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1246,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
311,7 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
11,1 g
Błonnik
18,7 g
Białko
18,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crumble z owocami i ziołowo-cytrynowym cukrem
Crumble to mieszanka owoców zapieczoną pod chrupiącą kruszonką. W tym przepisie dodatkowo wzbogacona ziołowo-cytrynowym cukrem.

3 sposoby na desery w słoiku
Banoffee, cheesecake i pudding czekoladowy. Poznaj przepisy na desery szybkie i łatwe, a do tego bez pieczenia!

Schab w galarecie
Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Wegańskie ciasto à la Raffaello
Wegański biszkopt, krem z mleczka kokosowego i mnóstwo wiórków kokosowych! Poznaj przepis Kingi na pyszne, domowe słodycze!

Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!

Śliwki w aromatycznym syropie
Zamknij smak lata w słoiczku! Pyszne śliwki w aromatycznym syropie - doskonałe do deserów i ciast!

Indyk w sosie czekoladowym
Nietypowy przepis Okrasy na indyka w sosie czekoladowym – koniecznie przygotuj to danie!