Sałatka z grillowanym bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie
Bakłażan lubi grillowanie i świetnie pasuje do sałatek. Wykorzystaj wszystkie zalety tego warzywa, by przygotować świeżą i aromatyczną sałatkę z dressingiem na bazie tahini!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek przeciśnięty przez praskę łączymy w miseczce z pastą tahini, musztardą, słodką papryką, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Mieszamy, aż składniki się połączą.
GRILLUJEMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozgrzewamy patelnię grillową i delikatnie smarujemy ją oliwą za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka. Plastry bakłażana grillujemy ok. 3-5 minut z każdej strony, aż jego miąższ stanie się delikatny i miękki. Plastry bakłażana odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrawamy na pół, na dwie mniejsze części.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Do dużej miski przekładamy liście szpinaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, miętę i szczypior dymki. Mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy suszone pomidory pokrojone w paseczki i grillowany bakłażan. Dekorujemy czerwonym pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
395,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
197,9 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
8,2 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti alla puttanesca
Makaron spaghetti alla puttanesca to bardzo szybkie i efektowne danie w stylu włoskim, którego nie może zabraknąć na Twoim stole.

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekane kominy z bagietek
Czy to kanapka, czy to zapiekanka? To Ty decydujesz! Wypróbuj ten przepis na szybką w przygotowaniu przekąskę lub kolację i spróbuj, jak smakują nadziewane kominy z bagietek.

Ciasto precelkowe bez pieczenia
Słodko-słone połączenie gorzkiej czekolady, precelków i szczypty soli w tym pysznym cieście zapadnie w pamięć na długo! Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym deserem bez pieczenia.

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chowder z łososiem
Wyjątkowa zupa rybna inspirowana kuchnią amerykańską, czyli chowder. Dzięki dodatkowi wędzonej papryki nabiera wyrazistości, a zabielenie mlekiem, choć niezwykłe, naprawdę dodaje smaku.

Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki
Domowe biszkopciki to pyszne i delikatne ciasteczka, które zachwycają swoją puszystością i subtelnym smakiem. Nasz prosty przepis pozwala stworzyć proste i smaczne przekąski bez sztucznych dodatków. Biszkopciki doskonale sprawdzają się samodzielnie, jak i jako dodatek do kawy czy baza do bardziej wyrafinowanych deserów.

Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
Błyskawiczny obiad, który idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Koniecznie wypróbuj fasolkę szparagową na ostro z dodatkiem sera feta i orzechów, czyli wegetariańskie danie, które zachwyci każdego!