Sałatka owocowo-warzywna z kaszą jaglaną, bakaliami i musztardowo-imbirowym winegretem • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza jaglana w nietypowej, ale smacznej i zdrowej kompozycji ze słodkich i słonych dodatków. Sprawdź, czy ją polubisz!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ PRZYGOTUJ
wcześniej Rodzynki i żurawiny zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut.
KASZĘ JAGLANĄ UGOTUJ
według przepisu na opakowaniu.
SAŁATKA DO MISKI
przekładamy rodzynki, żurawiny, pestki dyni, pokruszone orzechy, pokrojoną w kostkę gruszkę, startą marchew.
AWOKADO PRZEKRAWAMY WZDŁUŻ
na pół, łyżeczka wydrążamy małe kawałki awokado i łączymy z resztą składników.
DODAJEMY ĆWIARTKI MORELI,
porwane kawałki mozzarelli, posiekaną natkę pietruszki, miętę i bazylię.
SMAKUJEMY, JEŚLI JEST
taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
WINEGRET IMBIR OBIERAMY
ze skórki i ścieramy na tarce.
W CZYSTYM NACZYNIU
mieszamy imbir, roztarty czosnek, musztardę Dijon oraz ocet balsamiczny.
W TRAKCIE ŁĄCZENIA
składników dolewamy oliwę oraz 2 łyżki wody.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
DO NACZYNIA Z
sałatką dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy.
DODAJEMY STOPNIOWO SOS
winegret i mieszamy.
PRZED PODANIEM SAŁATKĘ
warto schłodzić.
SAŁATKĘ PRZEKŁADAMY NA
głęboki talerz.
DEKORUJEMY MIĘTĄ.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3088,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
772,1 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
76,9 g
Błonnik
21,6 g
Białko
21,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
Kiedy awokado spotka się z pastą jajeczną, powstanie smakowita przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas Sylwestra.

Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
Jarmuż, awokado, gruszki, maliny – tyle dobra w jednej szklance! Wypróbuj przepis Kingi na zielony koktajl, który z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych.

Marynata azjatycka
Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Smażone mleko z sosem żurawinowym
Miękki, mleczny środek i słodka, chrupiąca panierka łączą się w tym deserze w stylu hiszpańskim! Sprawdź, jak smakuje fried milk, czyli smażone mleko według przepisu Pawła!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Awanturka z makreli z nerkowcami
Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem lub bryndzą, to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Wędzona makrela w połączeniu z orzechami nerkowca, twarogiem i świeżymi ziołami tworzy wyśmienitą kremową pastę, której musisz spróbować!

Tosty z karmelizowaną cebulką
Tosty, jakich jeszcze nie było! Karmelizowana cebulka i pyszne prosciutto, a to wszystko z aromatycznym serem provolone. Skuś się i wypróbuj ten przepis przy najbliższej okazji!

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!