Sałatka jarzynowa tradycyjna • przepis • składniki • przygotowanie
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY WARZYWA
Ziemniaki, marchew i pietruszkę szorujemy pod bieżącą wodą. Tak oczyszczone wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Od zagotowania gotujemy 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
GOTUJEMY JAJKA
Do garnuszka wkładamy jajka, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut na twardo.
KROIMY PORA, OGÓRKI I JABŁKO
Kiedy inne składniki się gotują, zajmujemy się porem i ogórkami. Pora przekrawamy na pół i opłukujemy pod wodą. Każdą połowę przecinamy wzdłuż na trzy części, a następnie kroimy w poprzek w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i przekładamy na sitko, by odsączyć z nich nadmiar soku. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę.
CHŁODZIMY SKŁADNIKI
Ugotowane warzywa odcedzamy i czekamy, aż ostygną. Jajka zalewamy zimną wodą i również zostawiamy je do ostudzenia.
ODSĄCZAMY GROSZEK
Ogórki przekładamy do miski, a sitko opłukujemy. Wylewamy na nie groszek z puszki, opieramy je na miseczce i pozostawiamy na chwilę, by z groszku odciekło jak najwięcej zalewy.
KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Warzywa obieramy z łupinek, jajka ze skorupek. Wszystkie składniki kroimy w nie za dużą kostkę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
W dużej misce łączymy pokrojone składniki: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, jajka, por, jabłko, ogórki oraz groszek. Dodajemy dużą szczyptę pieprzu, nieco soli i musztardę. Dodajemy około połowy szklanki majonezu i wszystko mieszamy. Resztę majonezu dodajemy stopniowo, mieszając sałatkę i sprawdzając jej konsystencję. Nie musimy dodawać całości.
CHŁODZIMY SAŁATKĘ
Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie możemy spróbować sałatki i jeśli to potrzebne, dodatkowo doprawić ją solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3711,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
2,4 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.

Babeczki marmurkowe z czekoladą
Klasyczna babka marmurkowa w formie… babeczek? Czemu nie! Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na babeczki, które staną się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pomarańczowo-borówkowe serduszka dla mamy
Powiedz „kocham” za pomocą deseru! Wyjątkowe ciasteczka z owocami są na to idealnym sposobem. Smakują wspaniale!

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak w piwnej panierce
Ekspresowy pomysł na kurczaka w niebanalnym wydaniu – chrupiąca piwna panierka skrywająca delikatne, kruche mięso.

Kurczak tandoori
Kurczak w jogurtowej marynacie. Soczysty, wręcz kremowy, ale też pikantny dzięki odpowiednim przyprawom.

Batony bez pieczenia idealne po treningu
Batony proteinowe to idealna przekąska po treningu. Przygotujesz je szybko i bez pieczenia! Wypróbuj przepis Kingi i zobacz, jakie to proste!