Batony z orzechami pekan • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na szybkie i łatwe, domowe batony z orzechami pekan i polewą czekoladową!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BATONY
Masło orzechowe i daktyle blendujemy na gładką masę. Dodajemy 1 szklankę orzechów, sól i ekstrakt z wanilii. Ponownie miksujemy na gładką konsystencję. Dodajemy resztkę orzechów pekan i pulsacyjnie rozdrabniamy orzechy, tak aby ich kawałki były wyczuwalne. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy i wyrównujemy powierzchnię.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy masło orzechowe i napój ryżowy. Mieszamy. Polewę wylewamy na masę orzechową i równomiernie rozprowadzamy. Orzechy pekan i pistacje rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy nimi polewę. Formę wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5203 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
520,3 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
11,5 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

Granita herbaciana z marakują
Granitę od sorbetu odróżnia grudkowata i mniej zbita konsystencja. Możesz ją podać w formie napoju bądź deseru.

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Walentynkowy budyń czekoladowy
Tradycyjny deser w eleganckim wydaniu. Cudowny zapach czekolady i niepowtarzalny, intensywny smak podbija serca!

Ogórkowa agua fresca
Ogórki i cytryny łączą siły, by dać Ci potężną porcję orzeźwienia! Agua frescę, czyli orzeźwiający napój idealny na lato, przygotujesz szybko i łatwo z 5 prostych składników.

Naleśniki z mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!

Spaghetti z sosem z awokado
Wypróbuj pomysł Kingi na bezglutenowy, zielony makaron! Zobacz, jak przygotować sos z awokado, i rozsmakuj się w tym połączeniu.

Rigatoni z ricottą
Wyjątkowo proste i niezwykle smaczne danie. Jego kremowy smak podkreśla połączenie sera ricotta i pecorino. Całość wzbogacona zostaje pieprznym smakiem. Koniecznie sprawdź ten przepis!