Sałatka grecka z makaronem z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON Z CUKINII
Cukinię oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski za pomocą noża spiralnego. Mieszamy z ½ łyżeczki soli i 2 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny i odstawiamy na 20 minut.
KROIMY WARZYWA
Pomidory oczyszczamy i kroimy na pół. Rukolę oczyszczamy i rwiemy na kawałki. Oliwki kroimy na pół lub na ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Mieszamy oliwę, pozostały sok z cytryny, miód, sól, pieprz i oregano.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Cukinię osączamy i mieszamy z przygotowanymi składnikami sałatki i sosem. Ser kozi osączamy i kruszymy na małe kawałki. Posypujemy nim sałatę, którą dekorujemy papryczkami pepperoni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1006,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
251,6 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
8,6 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wieniec z Frankfurtu
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.

Przepis na sos bolognese
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
Idealny posiłek na letnie popołudnie. Lekki, świeży, a przede wszystkim pyszny!

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!

Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ogórki kiszone — przepis tradycyjny
Sezon na ogórki, to najlepszy czas by przygotować kiszonki! Wypróbuj przepis!

Greckie pulpeciki z sosem tzatziki
Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!

Gorąca korzenna czekolada
Coś na słodką rozgrzewkę, czyli gorąca czekolada pachnąca cynamonem i goździkami, udekorowana bitą śmietaną.