Konfitura dyniowo-gruszkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DYNIĘ OBIERAMY,
pestki usuwamy, miąższ drobno ścieramy na tarce.
GOTUJEMY Z SOKIEM
jabłkowym przez 10-15 minut pod przykryciem, aż będzie miękka. STUDZIMY.
GRUSZKI OBIERAMY, POZBAWIAMY
pestek i kroimy w drobną kostkę, odważamy 500 g.
LIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ
obieramy i kroimy w cienkie paski.
ODSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM
do lodówki.
SOK Z LIMONKI
wyciskamy i mieszamy w wysokim garnku z gruszkami i cukrem żelującym, odstawiamy na 2-3 godziny do przegryzienia się smaków.
ODWAŻAMY 500 G
dyni, dodajemy skórkę z limonki do masy gruszkowej i gotujemy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. DODAJEMY BRANDY GRUSZKOWĄ: do smaku.
KONFITURĘ NATYCHMIAST PRZELEWAMY
do przepłukanych gorącą wodą słoików.
SŁOIKI DOBRZE ZAMYKAMY
i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2763,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,2 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik
1,4 g
Białko
0,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w pomidorach z ryżem (Jollof)
Kurczak doskonale przejmuje smaki i aromaty dodatków, z którymi jest podawany. Zobacz, jak smakuje w połączeniu z ostrym sosem pomidorowym.

Chipsy grana padano z kawiorem
Przystawka, którą można jeść oczami? To niezwykle efektowne i chrupiące chipsy z sera grana padano z dodatkiem kawioru i kwaśnej śmietany! Idealne, gdy chcesz podać swoim gościom coś naprawdę wyrafinowanego!

Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.

Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
Poznaj przekąskę w stylu amerykańskim podawaną na festiwalach i jarmarkach – funnel cakes! To świetny sposób, by urozmaicić słodkie menu na tłusty czwartek!

Kajmakowy deser tiramisu
Aksamitny krem kajmakowy, owoce lasu, ciasteczka i wyczuwalny smak mocnej kawy – oto składniki prostego, kuszącego deseru, który przygotujesz dzięki przepisowi Pawła!

Sok „Zielony Detoks”
Jest zielono – jest orzeźwiająco! Z przepisem Kingi przygotujesz prosty i pyszny sok, który ugasi pragnienie i zaspokoi niewielki głód. Czerp z naturalnej mocy warzyw i owoców!