Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste placuszki z owocami i mleko czekoladowe to zdrowy sposób na słodki poranek. Takie śniadanie jest przepyszne!

Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OMLET ODDZIELAMY BIAŁKO
od żółtka.
BIAŁKO UBIJAMY NA
sztywno, następnie bardzo delikatnie wmieszamy w nie żółtko, przesianą mąkę oraz mleko i cynamon.
NA KONIEC DODAJEMY
garść borówek.
MASĘ DELIKATNIE WYLEWAMY
na nagrzaną, nasmarowaną masłem patelnię z nieprzywierającym dnem.
KIEDY SPÓD OMLETA
będzie przyrumieniony, szeroką łopatką kuchenną przewracamy go na drugą stronę i smażymy, aż będzie rumiany.
MLEKO CZEKOLADOWE MLEKO
podgrzewamy, wkładamy do niego kostkę czekolady i mieszamy, aż się rozpuści.
DODAJEMY PÓŁ ŁYŻECZKI
miodu i gotowy napój przelewamy do kubka.
JAK PODAWAĆ?.
GOTOWY OMLET POSYPUJEMY
borówkami i polewamy miodem.
PODAJEMY Z CZEKOLADOWYM
mlekiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
473,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
473,3 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
53,9 g
Błonnik
18,1 g
Białko
18,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek ze strusia z karmelizowaną cebulą
Poznaj przepis Darii na steki ze strusia w sosie sojowym z dodatkiem karmelizowanej cebuli.

Wytrawne dutch baby z jajkiem w koszulce
Klasyczny pofalowany pieczony naleśnik, czyli dutch baby, w wersji wytrawnej! Do tego delikatne jajko w koszulce, aromatyczna szynka szwarcwaldzka i idealne śniadanie gotowe.

Chleb z garnka
Chleb wypiekany w garnku to jeden z najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących sposobów na upieczenie tego rodzaju pieczywa w domowym zaciszu. Ta metoda pozwala uzyskać prawdziwie chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze, czyli połączenie, które lubimy najbardziej. Jak przyrządzić świeży, pachnący bochen z garnka? Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sylwestrowe jajka faszerowane
Talerz pełen jajek faszerowanych pastą z awokado doskonale pasuje do sylwestrowego menu. Wykorzystaj przepis Darii i przygotuj imprezę ze smakiem!

Proteinowy wrap z serka wiejskiego
Dobre danie pełne białka idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę. Dostarczy niezbędnych wartości odżywczych i pysznie smakuje.

Sos belgijski
Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Suflet czekoladowy
Deser dla prawdziwych miłośników czekolady! Puszysty suflet, który wyczarujesz z kilku składników w niecałe pół godziny.

Szpinak w śmietanie z jajecznicą i ziemniakami
Dopadł Cię duży głód? Mamy przepis na naprawdę sycący obiad! Przygotuj kremowy szpinak z jajecznicą i ziemniakami – dużo i pysznie!

Kurczak w sosie pesto
Kremowy, zielony sos, soczyste mięso i wyjątkowy smak. Kurczak w pesto to szybki, treściwy posiłek, który zachwyci wielu z Was.