Pieczona nadziewana papryka • przepis • składniki • przygotowanie
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PAPRYKĘ CZYŚCIMY,
kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy nasion i układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową.
PIECZEMY POD ROZGRZANYM
grillem w piekarniku w temperaturze 240°C przez 10 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherze.
WYJMUJEMY, POŁÓWKI PAPRYKI
przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut.
ORZECHY PINII LEKKO
prażymy na patelni bez tłuszczu, wyjmujemy i studzimy.
OBRYWAMY IGIEŁKI Z
1 gałązki rozmarynu i drobno siekamy.
ORZECHY PINII SIEKAMY
i mieszamy z rozmarynem, skórką pomarańczową, kozim serem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
POŁÓWKI PAPRYKI OBIERAMY
ze skórki i układamy na platerze.
KREM Z SERA
przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nadziewamy nim połówki papryki.
PODAJEMY OZDOBIONE OBERWANYMI,
pozostałymi igiełkami rozmarynu.
WSKAZÓWKI
PODAJEMY: z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.
OSTRE PAPRYKI MOŻEMY
również zastąpić 4 strąkami czerwonej papryki pokrojonymi w ćwiartki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2082,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
520,6 kcal
Tłuszcz
44,6 g
Węglowodany
6,8 g
Błonnik
23,2 g
Białko
23,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.

Ciasto Fale Dunaju
Fale Dunaju to klasyczne ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. Zobacz, jak je przygotować!

Kokosowy pudding chia z doliny
Pewna sielska dolina z gry o tej samej nazwie, jest m.in. znana z dań, które możesz przygotować, grając. Spróbuj połączyć kilka składników z tego przepisu, aby otrzymać pyszny pudding, inspirowany tymi dostępnymi w grze, jednak znacznie smaczniejszy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
Wróć razem z Pawłem i jego gościem do czasów dzieciństwa! Przygotuj ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku!

Muffinki brownie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.

Sylwestrowe „lane” chrusty
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!