Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką • przepis • składniki • przygotowanie
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA
Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do garnka. Marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek oraz cebulę siekamy. Pokrojone warzywa szklimy na patelni. Królika obkładamy warzywami. Dodajemy masło, liście laurowe, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż królik będzie miękki. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie mięso oddzielamy od kości, a warzywa i powstały sos zostawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY PASZTET
Wątróbkę czyścimy z błon i obsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Mięso z królika mielemy dwukrotnie razem z wątróbką i warzywami zostawionymi z duszenia. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, jaja i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeżeli masa będzie zbyt sztywna, możemy rozrzedzić ją sosem pozostawionym z duszenia królika.
PIECZEMY PASZTET
Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy wkładamy masę, posypujemy ją majerankiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 165°C (termoobieg) przez ok. 1,5 godziny, aż pasztet się ładnie zarumieni.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z POMIDORÓW I CEBULI
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Na suchej patelni upalamy cukier na karmel, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dymkę i chwilę prażymy. Następnie dodajemy pomidory oraz ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Zalewamy octem winnym, dodajemy odrobinę wody i wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, aż całość odparuje i zgęstnieje (przez ok. 45-60 minut). Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3912 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
195,6 kcal
Tłuszcz
7,5 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
12,1 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mus z białej czekolady z truskawkami
Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
Wypróbuj przepis Okrasy na pyszne żeberka grillowane w kwasie chlebowym, podane z plackami ziemniaczanymi!

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z pomarańczami i kumkwatami
Kruche ciasto, krem pomarańczowy i słodkie kumkwaty – przygotuj tartę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje!

Torcik wiśniowy
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.