Paska – babka ukraińska • przepis • składniki • przygotowanie
Paska to pyszna wielkanocna babka ukraińska. Pulchna i świeża, polana słodkim lukrem, na pewno przypadnie Wam do gustu. Skorzystajcie z przepisu i przygotujcie to ciasto szybciej z pomocą termorobota MC Smart.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI I FORMĘ
Na pokrywie urządzenia ustawiamy szklaną miskę, do której odważamy ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, szafran i trzy łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na 30 -40 minut. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, tworząc tzw. komin, aby babka mogła wyrosnąć wysoka.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Do misy termorobota MC Smart zakładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy miękkie masło i ucieramy składniki, korzystając zprogramu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Do składników dodajemy żółtka jaj oraz startą skórkę z pomarańczy i ponownie ucieramy, używającprogramu „własne ustawienia”/ czas 5 minut / obroty 3. Zgarniamy składniki z brzegów naczynia, usuwamy motylek. Dodajemy pozostałą mąkę oraz wyrośnięty zaczyn.
WYRABIAMY CIASTO
Całość wyrabiamy, korzystając zprogramu „ugniatanie – miękkie ciasto” / czas 4 minuty. Dodajemy odsączone rodzynki i ponawiamy ugniatanie przy tych samych ustawieniach. Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy – nie powinno sięgać wyżej niż do połowy jej wysokości. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze raz na godzinę.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER NA GORĄCO
W małej misce rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach zimnej wody i pozostawiamy na 5 minut.
DEKORUJEMY BABKĘ
Babkę pokrywamy lekko wystudzonym lukrem i ozdabiamy według uznania np. pokruszonymi liofilizowanymi malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4402,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440,3 kcal
Tłuszcz
12,9 g
Węglowodany
75,6 g
Błonnik
0,5 g
Białko
8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapki do pracy
Szukasz pomysłu na szybki i smaczny posiłek do pracy? Spróbuj naszego przepisu na bajecznie pyszne kanapki z wędliną drobiową, pesto i cheddarem! Uwierz nam — jak raz ich spróbujesz, nie będziesz już chciał jeść nic innego!

Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Czekoladowe babeczki z kubka
Czekoladowe babeczki upieczone w mikrofalówce to przepis Pawła na ekspresowy deser! Wypróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek kajmakowy
Przepis, dzięki któremu na Twoim stole pojawi się przepyszny mazurek kajmakowy i zachwyci Twoich gości lub domowników! Za pomocą termorobota MC Smart przygotujesz go szybko i sprawnie. Skorzystaj już teraz – z tego pełnego kajmaku, czekolady i orzechów – pomysłu na ciasto.

Sałatka leśna polana
Sałatka leśna polana to nietypowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Inspirowana naturą, przypomina bogatą w smaki polanę w lesie, pełną kolorów i różnych tekstur. W warstwach tej sałatki znajdziemy aromatyczne składniki, takie jak grzyby, warzywa i jajka, które razem tworzą harmonijną całość, chętnie wybieraną na bożonarodzeniowy stół. Poznaj przepis na tę pyszną sałatkę!

Hiszpańskie albondigas
Pożywne i smaczne danie w hiszpańskim stylu – albondigas. To wyśmienite klopsiki w przepysznym sosie, pełne aromatycznych dodatków, z mielonego mięsa, kiełbasy chorizo, z dodatkiem wyrazistych przypraw, a wszystko to z pomidorową nutą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!

Wegańskie pierożki dim sum z chlebowcem
Chińskie pierożki przygotowane na parze kryją w sobie bogactwo azjatyckich smaków! Ich wegańską wersję z jackfruitem (owocem chlebowca) przygotujecie dzięki przepisowi Kingi.

Kurczak w sojowej marynacie
Łatwy przepis dla fanów kurczaka – pieczone podudzia zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku.