Ciasto bez pieczenia z galaretką i kremem budyniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto bez pieczenia, które smakuje brzoskwiniami i wanilią, to świetny pomysł na każdą okazję! Możesz udekorować je na Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet urodziny. Gwarantujemy, że sprawdzi się zawsze.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Galaretkę rozpuszczamy w ciepłej, przegotowanej wodzie według proporcji podanych na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.
GOTUJEMY BUDYŃ
W garnku podgrzewamy 500 ml mleka z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy budyń i dokładnie mieszamy. Następnie mleko z budyniem przelewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotujemy, aż powstanie budyń. Gotowy budyń studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ Z GALARETKĄ
Brzoskwinie kroimy na niewielkie kawałki, przekładamy do tężejącej galaretki i całość mieszamy. Na dnie foremki układamy herbatniki. Na nie przekładamy tężejącą galaretkę i wyrównujemy jej powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY
Do wystudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i całość miksujemy, aż uzyskamy gładki i jednolity krem. Następnie przekładamy go na zestaloną galaretkę i całość ponownie chłodzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Wodę podgrzewamy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dolewamy ją do cukru pudru i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż powstanie dość gęsty lukier.
DEKORUJEMY CIASTO
Na wyjętym z lodówki cieście układamy pozostałe herbatniki i smarujemy je lukrem. Gotowe ciasto ozdabiamy według uznania, np. tak jak na zdjęciu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3377 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
844,2 kcal
Tłuszcz
48,9 g
Węglowodany
95,4 g
Błonnik
2,1 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka z chrupiącą skórką
Łatwy przepis na kaczkę? Proszę bardzo! Skorzystaj z przepisu Kingi Paruzel na pieczoną kaczkę z chrupiącą glazurowaną skórką.

Jaglane à la bounty w słoiczku
Wielbiciele kokosowego smaku, prostych deserów i wegańskich przepisów znajdą tu coś dla siebie! Sprawdź, jak łatwo przygotować pyszne jaglane à la bounty w słoiczkach!

Orzechowe babeczki
Pyszne kruche babeczki z chrupiącym orzechowym nadzieniem staną się hitem Twojego domu! Koniecznie wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti z wołowym ragu
Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem
Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Domowe żelki owocowe
Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!

Smoothie cytrusowo-jabłkowe
Orzeźwiające, lekko kwaskowe i pełne aromatycznych przypraw! Właśnie takie jest cytrusowo-jabłkowe smoothie wg tego przepisu Darii Ładochy.