Uda gęsie w sosie porzeczkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARNUJEMY UDA GĘSIE
Uda gęsie dokładnie oczyszczamy i nacieramy od strony mięsa solą, pieprzem i imbirem. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut, tak by wytopić tłuszcz ze skóry. Skóra musi być delikatnie rumiana.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy posiekaną w kostkę dymkę i czosnek. Smażymy wszystko ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy porzeczki i zalewamy wszystko winem. Kiedy wino odparuje do ⅓ objętości, dolewamy miód pitny i wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego z gęsimi udami. Dodajemy rozmaryn, odrobinę wody, soli i przykrywamy.
PIECZEMY UDA GĘSIE
Dusimy ok. 2 godzin w piekarniku w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyjmujemy uda i rozmaryn, a do sosu dodajemy masło i wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6859,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1714,8 kcal
Tłuszcz
123,1 g
Węglowodany
83,6 g
Błonnik
59,2 g
Białko
59,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Tort malinowy
Masz ochotę na malinowe szaleństwo w eleganckim wydaniu? Przygotuj tort malinowy z przepisu Pawła i zaskocz gości słodkim dziełem sztuki!

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cheeseburger z frytkami z batatów
Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!

Bezowy tort cytrynowy
Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!