Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Orientalne tortille z kurczakiem będą świetnym rozwiązaniem, gdy szukasz lżejszej wersji ulubionych przekąsek! Sprawdź, jak przygotować je z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GRILLUJEMY KURCZAKA
Filety z kurczaka kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Mieszamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Czosnek kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Cebulę kroimy w cienie piórka. Chili przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Kolendrę drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Kurczaka kroimy w paski i przekładamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone wcześniej warzywa i ugotowaną soczewicę. Całość posypujemy kolendrą.
ROZDZIELAMY LIŚCIE SAŁATY
Część liści sałaty drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Resztę (ładniejsze liście ze środka) pozostawiamy do zawijania wrapów.
SKŁADAMY WRAPY
Do sałatki dodajemy połowę sosu. Dokładnie mieszamy. Liście sałaty wypełniamy sałatką, lekko domykamy brzegi i przewiązujemy wrapy sparzonymi we wrzątku i hartowanymi w zimnej wodzie liśćmi szczypioru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2470,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,8 kcal
Tłuszcz
11,7 g
Węglowodany
18,2 g
Błonnik
21,6 g
Białko
21,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.

Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stir-fry z ciecierzycy z ryżem
Warzywa, dzięki szybkiemu smażeniu, są nadal chrupiące i zachowują pełnię smaku. A smak ten Kinga Paruzel podkreśliła jeszcze sokiem z pomarańczy.

Smażone kuleczki z cukinii
Znane warzywo podane w mniej znany sposób: w postaci małych panierowanych kuleczek z dodatkiem dwóch serów i cebuli.

Schab duszony z sałatką i brokułami
Wypróbuj pomysł na obiad dla dużej rodziny! Duszony schab, pyszna sałatka i brokuły z chrupiącymi migdałami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Chowder z łososiem i kukurydzą
Spróbuj popularnej zupy rybnej! Smakuje doskonale z soczystym łososiem i chrupiącymi warzywami.

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!