Murzin wielkanocny • przepis • składniki • przygotowanie
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE
Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Drożdże dokładnie ucieramy z cukrem, aż się upłynnią. Dodajemy 1 łyżkę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Mieszamy. Mleko dalej podgrzewamy w rondelku.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Boczek pozbawiamy skóry i kroimy w plastry o szerokości ok. 1 cm, kiełbasę kroimy w plastry o tej samej szerokości. Szynkę i cebulę kroimy w grubą kostkę.
FASZERUJEMY I ZWIJAMY MURZINA
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, uderzając w nie pięścią, a następnie przekładamy na blat oprószony mąką. Chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 1 cm.
PIECZEMY MURZINA
Murzina smarujemy z wierzchu miksturą z rozmąconego jajka i mleka, posypujemy kminkiem. Pieczemy na złoty kolor ok. 45-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
PODAJEMY MURZINA
Upieczonego murzina wyjmujemy z piekarnika. Po przestudzeniu kroimy w plastry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4531,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
323,7 kcal
Tłuszcz
16,3 g
Węglowodany
30,8 g
Błonnik
13,7 g
Białko
13,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe majonezy smakowe
Domowy majonez to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych! Przygotuj go według przepisu Karola w 3 wersjach smakowych.

Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Smażone okonie z chlebową sałatką
Łatwy i szybki w wykonaniu przepis Karola Okrasy na pyszne okonie z sałatką chlebową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik Izaura
Sernik Izaura to kulinarny hit popularny w latach 80., który do dziś ma wielu sympatyków. Placek nazwany na cześć bohaterki popularnego w tamtych czasach brazylijskiego serialu, łączy w sobie najlepsze cechy sernika i ciasta kakaowego. Jak go zrobić? Podajemy przepis!

Zupa klopsikowa
Zapraszamy do odkrycia tajemnic przepisu na zupę klopsową, która jest prawdziwym klasykiem domowej kuchni. Ta aromatyczna zupa, złożona z delikatnych klopsików i aromatycznego bulionu, nie tylko rozgrzewa ciało w chłodniejsze dni, ale także kusi bogactwem smaków i interesującym wyglądem.

Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Uda kurczaka duszone w herbacie z rumem
Zamarynuj udka w rumie, a następnie upiecz je wraz z ziemniakami!