Pizzerinki portobello • przepis • składniki • przygotowanie
Z piekarnika czy z grilla, faszerowane pieczarki portobello będą smakować wyśmienicie! Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Z pieczarek wycinamy ogonki i drobno je siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Z bakłażana najpierw ścinamy skórę i kroimy ją w drobną kostkę.
SMAŻYMY BAKŁAŻAN
Miąższ bakłażana kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i zostawiamy, nie mieszamy (bakłażan musi się mocno przesmażyć). Następnie dorzucamy część bakłażana ze skórą. Doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę prażymy.
DODAJEMY POZOSTAŁE WARZYWA
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Ogonki pieczarek i czosnek dodajemy do podsmażonego bakłażana. Następnie dorzucamy cukinię i paprykę. Listki bazylii kroimy i także dodajemy do farszu, całość doprawiamy oregano. Chwilę smażymy, a następnie gotowy farsz odstawiamy do wystudzenia.
SKRAPIAMY PIECZARKI OLIWĄ
Środek pieczarek skrapiamy niewielką ilością oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i oregano.
SIEKAMY NERKOWCE
Orzechy nerkowca rozgniatamy nożem, a następnie lekko siekamy i dodajemy do farszu.
DODAJEMY SER FETA
Ser feta kruszymy, dodajemy do farszu i całość mieszamy. Faszerujemy pieczarki. Na wierzch farszu kładziemy dodatkowe kawałki sera feta.
PIECZEMY PIZZERINKI
Pieczarki układamy na gorącej blasze i pieczemy 10-15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1416,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
472,2 kcal
Tłuszcz
33,3 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
7,9 g
Białko
15,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku
Azjatycki klasyk, który uda się każdemu! Wykorzystaj przepis Karola na smażony makaron z kurczakiem i warzywami – to proste danie zachwyca głębią smaku i świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.

Rosyjska sałatka warstwowa
Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Jajka zapiekane w formie na muffiny
Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!