Łosoś w warzywach na ostro • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANA MYJEMY,
osuszamy, kroimy w dość grubą kostkę, kładziemy na sicie i odstawiamy na mniej więcej 30 minut, po czym odciskamy.
WARZYWA MYJEMY, OBIERAMY,
kroimy na średniej wielkości kostkę.
CZOSNEK SIEKAMY. CEBULĘ DROBNO
kroimy.
W RONDLU ROZGRZEWAMY
3 łyżki oliwy, wrzucamy przyprawy i czosnek.
SMAŻYMY UWAŻAJĄC, ŻEBY
się nie przypaliły.
WRZUCAMY CEBULĘ, MIESZAJĄC
i chwilę podsmażając.
DODAJEMY POKROJONĄ MARCHEWKĘ
, mieszamy i podsmażamy ok 5 min.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
3 łyżki oliwy i wrzucamy bakłażana, cukinię i paprykę.
OBSMAŻAMY OKOŁO 2
minut.
PODSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY
do garnka z cebulą, mieszamy i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 MIN.
DODAJEMY POMIDORY Z
puszki, dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 MIN.
W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWUJEMY
łososia: myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, smażymy z obu stron na łyżce masła połączonego z łyżką oliwy.
JAK PODAWAĆ UDUSZONE
warzywa przekładamy na talerz, na wierzch kładziemy kawałek łososia, przybieramy bazylią. PODAJEMY NA: gorąco.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1703,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
425,8 kcal
Tłuszcz
25,2 g
Węglowodany
32,3 g
Błonnik
21,2 g
Białko
21,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernikowe brownie w słoiku
Połączenie brownie i sernika? Jak najbardziej! W dodatku dzięki przygotowaniu na parze, w słoikach, ciasto to można przechowywać nawet kilka tygodni.

Dressing musztardowo-miodowy
Dressing musztardowo-miodowy to idealny dodatek do sałatek, grillowanego kurczaka, a także kanapek. Spróbuj!

Koktajl z czerwonych pomarańczy
Moc cytrusów połączona z mocą truskawek, malin i orzeźwiającej herbaty! Przygotuj ten wspaniały koktajl i ciesz się pożywną porcją owoców w ciągu dnia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łatwa saltimbocca z kurczaka
Soczysty filet zapieczony z szynką szwarcwaldzką i żółtym serem. Popularna potrawa inspirowana kuchnią Włoch w drobiowym wydaniu.

Warzywa stir-fry po tajsku
Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!

Steki z kapusty
Steki z kapusty to hit wegańskiego grilla, ale również idealny pomysł na letni obiad czy zimową kolację. Fantastyczny smak i bardzo proste przygotowanie sprawią, że ten przepis Kingi zagości u Was na stałe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.

Paska – babka ukraińska
Paska to pyszna wielkanocna babka ukraińska. Pulchna i świeża, polana słodkim lukrem, na pewno przypadnie Wam do gustu. Skorzystajcie z przepisu i przygotujcie to ciasto szybciej z pomocą termorobota MC Smart.