Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA
żaroodporne folię spożywczą blender rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) Pistacje Obrane ze skorupek pistacje wkładamy do rogrzanego piekarnika i chwilę podpiekamy (ok. 5 MINUT).
ZIEMNIAKI UMYTE I
pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
DODAJEMY 2 ZĄBKI
czosnku pokrojone w plasterki, wsypujemy szczyptę papryki i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego (ok. 3-4 ŁYŻKI). DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY. DODAJEMY ŚWIEŻY ROZMARYN
.
NACZYNIE Z ZIEMNIAKAMI
wkładamy do piekarnika ustawionego na 160°C (termoobieg) na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.
CHŁODNIK OBRANE I
pokrojone w grubą kostkę ogórki (bez pestek) wkładamy do blendera.
DODAJEMY JOGURT NATURALNY,
kefir, 100 g sera typu greckiego, około 50 g obranych i podpieczonych pistacji, 10 listków świeżej mięty i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. WSZYSTKO RAZEM: miksujemy.
SPRAWDZAMY ZIEMNIAKI.
MUSIMY JE PRZEMIESZAĆ,
żeby równo się upiekły.
CHŁODNIK PRZELEWAMY DO
miseczki i wkładamy na 15 minut do lodówki.
NASTĘPNIE DODAJEMY SZCZYPTĘ
soli i szczyptę pieprzu. MIESZAMY.
KURCZAK DO MISKI
wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki.
DODAJEMY 1 ZĄBEK
czosnku pokrojony w cienkie plastry.
WSZYSTKO MIESZAMY.
DODAJEMY SOK Z
połowy cytryny.
PODUDZIA WKŁADAMY OD
razu do marynaty i mieszamy.
MISKĘ ZAKRYWAMY FOLIĄ
i wkładamy na około 20 minut do lodówki.
PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
i przekładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą.
DRUGĄ POŁOWĘ CYTRYNY
kroimy na małe cząsteczki i nakładamy na kurczaka.
MIĘSO WKŁADAMY DO
piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na 35-40 minut na półkę niższą niż ziemniaki.
PO UPŁYWIE TEGO
czasu, wyciągamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka.
CHŁODNIK WLEWAMY DO
mniejszego naczynia.
ROZGNIATAMY KILKA PISTACJI,
drogno siekamy i posypujemy nimi chłodnik.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy ziemniaki, następnie kurczaka.
KURCZAKA PIEPRZYMY I
polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.
PRZYSTRAJAMY CAŁOŚĆ 2
gałązkami rozmarynu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3198,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
799,6 kcal
Tłuszcz
40,9 g
Węglowodany
65,2 g
Błonnik
6,9 g
Białko
44,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łopatka z suszonymi pomidorami
Doskonały plan na posiłek w gronie rodziny – krucha rolada z łopatki wypełniona farszem z suszonych pomidorów i szpinaku.

Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z fetą i miętą
Idealny sposób na ochłodę w najgorętsze dni – pyszny chłodnik z truskawek i arbuza, przełamany słonym smakiem sera feta.

Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kopytka z kasztanami i grzybami
Jak wykorzystać kasztany? Sięgnij po przepis Karola na kopytka z prawdziwkami w sosie kasztanowym i połącz domowe smaki z tym wyjątkowym, jesiennym składnikiem!

Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta ze szparagami i cebulą
Szukasz niebanalnego pomysłu na szparagi? Zapiecz je z cebulą, masą jajeczną i kruchym ciastem, tworząc pyszną tartę.

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.