Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, aby dobrze się rozgrzała. Jajka z cukrem dajemy do kielicha blendera i przez chwilę je ubijamy. Następnie dolewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz sól. Całość blendujemy, pod koniec dodajemy roztopione masło.
PIECZEMY DUTCH BABY
Gorącą blachę wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nią masło klarowane. Czekamy, aż się roztopi, i rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni naczynia. Następnie na blachę wylewamy ciasto i przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do temp. 210°C. Dutch baby pieczemy przez ok. 20-25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO KARMELIZACJI
Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na cząstki. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Następnie obie pomarańcze obieramy i filetujemy (wycinamy segmenty pomarańczy bez białych błonek). Na koniec z pomarańczy wyciskamy sok.
KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Na patelnię dodajemy cukier i wodę i podgrzewamy je, aż zaczną się gotować, co jakiś czas mieszamy. Kiedy syrop zgęstnieje, na patelnię dodajemy sok z pomarańczy i gruszki. Całość podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Na koniec do złotobrązowego syropu dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, masło i filety z pomarańczy. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
ZAPIEKAMY NALEŚNIK Z GRUSZKAMI
Skarmelizowane gruszki wraz z sosem przekładamy na upieczonego naleśnika. Następnie podgrzewamy go ok. 3-5 minut w rozgrzanym piekarniku.
PODAJEMY NALEŚNIK
Zimną śmietankę przelewamy do zimnego syfonu i wkładamy naboje. Naleśnika kroimy na kawałki i podajemy ze świeżo ubitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3108,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
388,6 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
3,2 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.

Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
Dla fanów truskawkowych smaków - doskonały koktajl oraz truskawki w chrupiącej czekoladzie!

Sałatka z topinamburem
Szukasz pomysłu na topinambur? Wypróbuj przepis Darii na sałatkę z dodatkiem cykorii, orzechów, granatu i borówek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Odwrócone ciasto pomarańczowe
Niezwykle pomarańczowe, odwrócone ciasto nasączane syropem. To pyszne ciasto pięknie prezentuje się na talerzu, a w dodatku jest proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbuj!

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.

Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański strudel z grzybami na sałatce
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!

Kotleciki jagnięce
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!

Chleb gryczany z miodem
Mało co sprawia taką przyjemność jak pajda ciepłego chleba z masłem! Spróbuj chleba na mące gryczanej z dodatkiem suszonych żurawin, nasion amarantusa i solidnej porcji miodu.