Kulebiak z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ I
papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
200 stopni C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE RYŻ GOTUJEMY
według instrukcji na opakowaniu.
CEBULKĘ KROIMY W
kostkę, następnie siekamy. 125 G PIECZAREK: myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać).
PIECZARKI KROIMY W
półtalarki. 2 ŁYŻKI OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.
NASTĘPNIE DODAJEMY PIECZARKI,
solimy.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA
patelni, często mieszając.
DO CZYSTEJ MISKI
wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż.
PÓŁ PĘCZKA PIETRUSZKI
siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. MIESZAMY.
BIERZEMY 2 FILETY
łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy.
WLEWAMY 1 SZKLANKĘ
mleka do garnka, dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia.
GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ
5 minut na wolnym ogniu.
NASTĘPNIE WYCIĄGAMY ŁOSOSIA
z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty).
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy.
ODDZIELONE OD SKÓRY
małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami.
DELIKATNIE MIESZAMY, NIE
za szybko, niezbyt energicznie.
DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ SOLĄ
i pieprzem.
PONOWNIE MIESZAMY.
BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM
pergaminowym.
CIASTO FRANCUSKIE KROIMY
wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
MNIEJSZY PŁAT CIASTA
wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.
DO CZYSTEJ MISKI
dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. SMARUJEMY BRZEGI CIASTA: jajkiem.
BIERZEMY SZERSZY PŁAT
i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem.
CAŁOŚĆ SMARUJEMY POZOSTAŁYM
żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
SOS 60 ML
białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni.
SIEKAMY PÓŁ PĘCZKA
natki pietruszki.
JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY
kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
NA TALERZ WYKŁADAMY
niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek.
KAWAŁKI KULEBIAKA KŁADZIEMY
na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy.
SOS PRZELEWAMY DO
sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4052 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1013 kcal
Tłuszcz
71,9 g
Węglowodany
49,4 g
Błonnik
37,6 g
Białko
37,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytrusowy pieczony leszcz
Wypróbuj przepis na doskonałą rybę w cytrusowej marynacie! Świetny pomysł na szybki obiad!

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
Makaron w stylu włoskim z fantastycznym sosem według pomysłu samego mistrza kuchni - Karola Okrasy!

Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni Żydów aszkenazyjskich ze Środkowo-Wschodniej Europy, które znalazło stałe miejsce na polskich stołach, zwłaszcza podczas wigilijnej uczty. Jak przygotować to pyszne danie? Sprawdź nasz przepis!