Karpatka fit • przepis • składniki • przygotowanie
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY CIASTO
Z folii aluminiowej przygotowujemy kulki różnej wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy w pół. Wykładamy każdą połówkę na blachę, układając pod ciastem kulki z folii aluminiowej (tak aby przypominało góry i pagórki). Ciasto smarujemy delikatnie wodą i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. Kiedy ciasto będzie rumiane, wyjmujemy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Miksujemy na gładką masę ugotowaną kaszę, stałą część mleczka kokosowego, ksylitol, odrobinę skórki z cytryny i sok, szczyptę soli i nasionka wydrążone z laski wanilii.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Spod upieczonego ciasta usuwamy kulki z folii aluminiowej. Krem przekładamy na jeden blat upieczonego ciasta i układamy maliny. Drugim blatem ciasta przykrywamy krem. Górę obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2859 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,9 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
24,8 g
Błonnik
3,2 g
Białko
3,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
Szybkie do przygotowania kanapeczki według przepisu Kingi w iście francuskim stylu! Ich przygotowanie zajmie Ci chwilkę, a ich smak wpiszesz na stałe do swojego menu!

Tourte z kurczakiem, porem i tymiankiem
Nie wiesz, czym jest tourte? Z tego przepisu dowiesz się, jak smakuje klasyczne francuskie danie!

Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Kisiel gryczany z boczkiem
Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.

Grillowany stek z jelenia
W sezonie grillowym poszukaj nowych inspiracji! Sięgnij po steki z jelenia w aromatycznej marynacie i przyrządź je na ruszcie podczas imprezy w ogrodzie. Taka alternatywa zasmakuje każdemu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kalafior w cieście piwnym
Ciekawa przekąska, idealna nie tylko do piwa: delikatne różyczki kalafiora ukryte w pikantnej, chrupiącej panierce.

Sernik baskijski z airfryera
Szybka i prosta wersja kultowego deseru o kremowym wnętrzu i charakterystycznie przypieczonej, karmelizowanej powierzchni. Dzięki airfryerowi gotowy w krótszym czasie, bez potrzeby nagrzewania piekarnika.

Obiadowa sałatka z kukurydzą
To wyjątkowo prosta i ciekawa w smaku sałatka z kukurydzą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów.