Krokiety z szynką serrano • przepis • składniki • przygotowanie
Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZYNKĘ I CEBULĘ
Szynkę serrano oraz cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy masło i podsmażamy na nich cebulę oraz szynkę.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO KROKIETÓW
Na patelnię dodajemy mąkę i wszystko chwilę smażymy. Do składników dolewamy mleko, cały czas mieszając. Całość gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Masę odstawiamy do wystygnięcia.
FORMUJEMY KROKIETY
W misce roztrzepujemy jajka, na talerz wysypujemy bułkę tartą. Z wystudzonej masy formujemy krokiety. (jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać do niej 2-3 łyżki bułki tartej). Gotowe krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
SMAŻYMY KROKIETY
Krokiety smażymy na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1810,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
301,7 kcal
Tłuszcz
16 g
Węglowodany
26,1 g
Błonnik
13,1 g
Białko
13,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.

Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
Tradycyjny wypiek w nowej odsłonie! Podłużne kawałki ciasta maczane w sosie z czekolady – idealny pomysł na deser!

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Croque madame
Pyszna kanapka inspirowana klasyką kuchni francuskiej. Dzięki dodatkowi aromatycznego sera munster i salami na pewno stanie się jednym z ulubionych dań śniadaniowych.

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
Idealna sałatka na lato powinna zaspokajać głód i orzeźwiać jednocześnie. Właśnie taką sezonową kompozycję, pachnącą świeżymi ziołami, przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quesadille z kurczakiem barbecue
Wybierz się w aromatyczną i pełną smaków podróż do Meksyku i przygotuj quesadille z kurczakiem, serem oraz odświeżającym dodatkiem kolendry i limonki.

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!

Zupa ziemniaczana z łososiem i krewetkami
Aromatyczna zupa z dodatkiem morskich przysmaków. Spróbuj zupy ziemniaczanej z łososiem i krewetkami!