Katsu curry z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZBIJAMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem według uznania. Jajka bełtamy w głębokim talerzu. Na osobny talerz wysypujemy panierkę panko. Każdą z piersi kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w panierce panko.
SMAŻYMY KURCZAKA
Panierowane mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż nabierze złotego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Marchewkę kroimy w cienkie słupki (julienne), a szalotkę siekamy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa krótko smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY
Do podsmażonych warzyw dodajemy pastę katsu curry i wodę. Całość gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
PODAJEMY DANIE
Piersi kurczaka kroimy w paski o szerokości ok. 1,5-2 cm wzdłuż dłuższego boku. Następnie na każdy talerz wykładamy po połowie ugotowanego ryżu, który oprószamy czarnym sezamem. Ryż polewamy sosem curry i układamy na nim kawałki piersi kurczaka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2754,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1377,3 kcal
Tłuszcz
40,7 g
Węglowodany
145,5 g
Błonnik
4,1 g
Białko
67,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pastrami z warzywami
Duże kawałki pastrami, pysznych ziemniaków, cudownej fasolki edamame i innych doskonale komponujących się ze sobą składników to przepyszne danie w stylu amerykańskim. Poznaj je bliżej i zachwyć się jego smakiem.

Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Curry z jagnięciny z fasolką
Wypróbuj przepis na curry z jagnięciny! Z dodatkiem aromatycznych przypraw, a także rodzynek i orzechów zabierze Cię w orientalną podróż!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Burek ze szpinakiem
Ciasto filo wypełnione nadzieniem szpinakowym z dodatkiem sera feta, to śródziemnomorski przysmak nazwany burkiem. Przygotuj go według przepisu Kingi.

Sorbet malinowo-brzoskwiniowy
Słodka propozycja na letnie przyjęcie. Łagodny smak brzoskwiń połączony z kwaśną nutą malin w postaci lekkiego sorbetu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Batony bez pieczenia idealne po treningu
Batony proteinowe to idealna przekąska po treningu. Przygotujesz je szybko i bez pieczenia! Wypróbuj przepis Kingi i zobacz, jakie to proste!

Domowa ice tea z nektarynek
Poznaj przepis na orzeźwiającą, domową, mrożoną herbatę o smaku nektarynek. Gwarantujemy, że pokochasz ten napój!

Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!