Zapiekanka z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY POR I PISTACJE
Por kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Pistacje kruszymy przy użyciu ostrza noża, a następnie delikatnie siekamy.
BLANSZUJEMY BATAT
Batat obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez 30 sekund. Przekładamy na talerz.
SMAŻYMY POR I PISTACJE
Por przesmażamy na oleju na dobrze rozgrzanej patelni. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy chwilę i dodajemy pistacje. Smażymy, cały czas mieszając, ok. 30 sekund. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie zdejmujemy patelnię z gazu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W garnku łączymy mleczko kokosowe, ostrą paprykę, mielony biały pieprz, curry, kumin i sól. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka. Ponownie mieszamy. Sos zagotowujemy i gotujemy ok. 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
Dno i boki naczynia żaroodpornego smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Bułkę rozprowadzamy równomiernie po całym naczyniu.
SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Na dnie naczynia układamy plasterki batata tak, aby zachodziły jeden na drugi. Posypujemy ½ pora z pistacjami i polewamy ⅓ sosu. Układamy kolejną porcję plastrów batata, a następnie znów posypujemy je porem i pistacjami i zalewamy ½ pozostałego sosu. Następnie znów układamy plastry batata i polewamy sosem. Zapiekankę pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C. Następnie posypujemy ją parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach i pieczemy kolejne 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY DIP
Orzechy nerkowca odsączone z wody przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidory z zalewy, sól, pieprz, kumin, gorącą wodę i olej po suszonych pomidorach (odrobinę oleju zostawiamy do polania dipu). Całość blendujemy. Dip przekładamy do miseczki. Polewamy pozostałym olejem po suszonych pomidorach i oprószamy ostrą papryką.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Olej po suszonych pomidorach, posiekane zioła i posiekane pomidory z zalewy łączymy w misce.
PODAJEMY ZAPIEKANKĘ
Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Polewamy polewą i podajemy z dipem z orzechów nerkowca.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4285,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1071,4 kcal
Tłuszcz
81,8 g
Węglowodany
60,9 g
Błonnik
10 g
Białko
31,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!

Ryż smażony z warzywami
Smażony ryż z warzywami, z dodatkiem sosu sojowego i jajka to pyszny i błyskawiczny obiad dla zabieganych. Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Butter Tofu
Każdy fan kuchni indyjskiej na pewno doceni tę propozycję wege. Butter tofu to aromatyczne danie z serem tofu w roli głównej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka Cobb
Awokado, ser gorgonzola, pierś kurczaka i ziołowy sos – w tej sałatce wszystkie składniki komponują się idealnie! Przygotuj klasykę kuchni w stylu amerykańskim!

Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
Szybki sposób na rozgrzewający i pożywny obiad? Przygotuj zupę z warzywami, amarantusem i dorszem z nutą cytryny!

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z dipem z melona
Pyszna propozycja na grilla: polędwica wieprzowa w marynacie z sherry podana z orzeźwiającym dipem z melona i bazylii.

Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.

Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
Pożywny mleczny koktajl to idealny dodatek do śniadania lub podwieczorku. Jego słodki bananowy smak uwielbiają i dzieci, i dorośli.