Karp pieczony z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARP KARPIA PŁUCZEMY,
oczyszczamy z łusek. NACIERAMY SOLĄ I: pieprzem.
KAŻDE DZWONKO OBSYPUJEMY
i nacieramy natką pietruszki.
UKŁADAMY W NACZYNIU
żaroodpornym wysmarowanym masłem.
PIECZEMY OK.
20 MIN W: 200°C. CEBULĘ KROIMY W: kostkę. PIECZARKI TNIEMY NA: plastry. NA PATELNI ROZTAPIAMY: masło.
PIECZARKI I CEBULĘ
smażymy na złoty kolor. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
WYJMUJEMY RYBĘ Z
piekarnika, obkładamy grzybami z cebulą. CAŁOŚĆ ZALEWAMY: winem.
PONOWNIE WKŁADAMY DO
piekarnika na 15 min.
JAK PODAWAĆ DANIE
serwujemy obficie posypane pietruszką oraz ozdobione ćwiartkami cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1917,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
479,4 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
13,7 g
Błonnik
48,4 g
Białko
48,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.

Pierogi z serem
Pierogi z serem twarogowym na słodko to prawdziwa klasyka domowej kuchni. Delikatne ciasto, aksamitne nadzienie z twarogu i odrobiny cukru, a do tego masło i śmietana na wierzch – tej kompozycji nie sposób się oprzeć. Nasza receptura to sprawdzony sposób na pierogi, które smakują jak u babci. Nie czekaj i przekonaj się sam!

Strogonow po wegetariańsku
Większość nie wyobraża sobie strogonowa bez mięsa. Jednak kuchnia to pole nieskończonej ilości eksperymentów. Wypróbuj przepis na wegetariańskiego strogonowa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański deser czekoladowy z chia
Napoje roślinne to świetna baza do przygotowania pożywnych i pysznych deserów roślinnych. Wykorzystaj napój sojowy, nasiona chia i czekoladę, by zdrowo osłodzić sobie dzień!

Pieczony łosoś z komosą ryżową i świeżymi warzywami
Kolorowo, pożywnie i smacznie – te wszystkie cechy łączy w sobie bowl przygotowany przez Kingę i jej gościnię. Zobacz, jak łatwo możesz go przygotować w swojej kuchni!

Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!

Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!

Donuty dyniowe
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!