Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Gotowana w ciemnym piwie, smażona w cieście naleśnikowym chrupiąca kaczka z pewnością Ci zasmakuje.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DO WĄSKIEGO, WYSOKIEGO GARNKA WKŁADAMY PRZYPRAWY
anyż, chilli, paprykę słodką, cynamon, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalewamy piwem i sosem sojowym ciemnym, mieszamy. Kaczkę umieszczamy w garnku, nóżkami do góry, uzupełniając garnek wodą (kaczka musi być w całości zakryta). Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, aż skórka przy nóżkach pęknie – nastąpi to mniej więcej po godzinie (opcjonalnie po zagotowaniu dodać 50 ml czystej wódki). Kaczkę wyciągamy z wywaru, osuszamy, studzimy. W misce mieszamy mąkę, jajo i wodę gazowaną, odstawiamy do lodówki.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WSYPUJEMY
cukier, czekamy, aż skarmelizuje się, dodajemy czosnek pokrojony w plastry oraz ćwiartki jabłka. Jabłka obracamy z każdej strony, zalewamy sokiem jabłkowym, mieszamy aż do zagotowania. Na koniec dodajemy niewielką ilość tymianku.
OSTRYM NOŻEM PRZECINAMY KACZKĘ
przez środek – wzdłuż piersi. Po rozcięciu zabieramy się za luzowanie, tj. pozbywamy się wewnętrznych kości.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
12739,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1592,4 kcal
Tłuszcz
144,1 g
Węglowodany
24,8 g
Błonnik
17,5 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
Delikatny biszkopt bez mąki, karmelizowane gruszki z dodatkiem cynamonu i maślanki! To deser dla prawdziwych smakoszy!

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.

Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.

Banica z serem feta
Z zewnątrz chrupiąca, w środku wypełniona nadzieniem ze słonego sera! Bułgarska banica to wypiek, któremu trudno się oprzeć, ale którym łatwo podzielić się z innymi. Spróbujesz?

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka po rosyjsku
To idealna przekąska na imprezę lub pyszne śniadanie, którą szybko przygotujesz w swojej kuchni.

Proteinowe gofry owsiane
Szukasz pomysłu na fitśniadanie na słodko? Dłużej nie musisz! Wypróbuj ten przepis na proteinowe gofry z płatków owsianych z dodatkiem waniliowej odżywki białkowej.

Zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z marchewką i truflowym pesto
Kremowa, gęsta zupa z mieszanki warzyw, z dodatkiem truflowego pesto i czosnku, rozgrzeje i oczaruje smakiem każdego.