Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY JESIOTRA
Oczyszczone filety z jesiotra, bez skóry myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem i skórką otartą z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ
Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy rozgniecione 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę smażymy, następnie wlewamy sok z kiszonej kapusty. Do tak przygotowanego wywaru wkładamy jesiotra. Przykrywamy i dusimy na minimalnym ogniu lub zagotowujemy delikatnie. Wyłączamy i zostawiamy rybę w wywarze na 20-25 minut.
SMAŻYMY DYNIĘ Z KAPUSTĄ
Dynię kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy dynię razem z cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy posiekaną kapustę i wszystko razem chwilę smażymy. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą.
PODAJEMY JESIOTRA
Podsmażoną dynię przekładamy na talerz, układamy na niej kawałki jesiotra i ozdabiamy kilkoma listkami świeżej kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2206,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
551,7 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
22,5 g
Błonnik
24,8 g
Białko
24,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!

Łosoś pachnący serem na łożu ze szpinaku
W tym daniu łosoś został potraktowany po królewsku, ułożony na szpinaku i przykryty serem époisses.

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka
Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze
Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!

Tołpyga w jajecznicy
Smażony filet z tołpygi przygotowany w niebanalny, a jednocześnie prosty i szybki sposób – w połączeniu z jajecznicą.

Trifle kawowo-bananowy
Uwielbiasz smak kawy także w deserach? W takim razie koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie kawy, karmelu, bananów i mascarpone!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quiche z pieczarkami i kurczakiem
Przygotuj quiche z warzywami, kurczakiem i serem! To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny!

Holenderskie frikandele
Jeden z najbardziej popularnych holenderskich fast-foodów w wersji domowej. To jedyny w swoim rodzaju przysmak, który choć wygląda jak kiełbaska o wiele bardziej przypomina kotleta mielonego.

Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
Kolorowy pieprz podkreśli smak i wygląd domowej wędliny z boczku, którą przygotujesz z najlepszego mięsa we własnej kuchni!