Japońska zupa z herbaty z ryżem • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAPARZAMY HERBATĘ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.Torebki herbaty zaparzamy w 400 ml wrzącej wody. Parzymy przez 2-3 minuty, a następnie wyjmujemy. Tofu kroimy w cienkie paski, skrapiamy 2 łyżkami sosu sojowego i odstawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew obieramy i kroimy w cienkie paski. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Kapustę pekińską oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie paski. Imbir obieramy i kroimy w małe plasterki. Kiełki myjemy i osączamy.
GOTUJEMY ZUPĘ
Zieloną herbatę i bulion zagotowujemy razem w garnku. Dodajemy marchew, imbir i gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, kapustę – gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. W międzyczasie tofu smażymy na gorącym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiące. Kiełki dodajemy do zupy i doprawiamy solą, pozostałym sosem sojowym i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Ryż przekładamy do misek na zupę, zalewamy zupą i dekorujemy tofu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
967,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
241,8 kcal
Tłuszcz
9,5 g
Węglowodany
30,5 g
Błonnik
10,7 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!

Kanapka z jajkiem i szynką na pieczywie żytnim
Pyszne i pożywne kanapki z jajkiem, szynką i świeżymi warzywami – idealne jako drugie śniadanie lub lunch.

Sok z buraka – szybki przepis
Sok z buraka to niezwykle prosty do uzyskania, naturalny napój, który od kilku lat podbija serce fanów ekologicznej żywności i zrównoważonego trybu życia. Napój przygotowany z korzenia i bulwy buraka wpływa korzystnie na samopoczucie, dzięki swojemu pysznemu smakowi. Jak przygotować smaczny sok z tej interesującej rośliny? Poznaj naszą metodę na szybki sok buraczany.