Galaretka z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy, a potem wkładamy je do garnka i zalewamy litrem wody. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu.
USUWAMY SZUMOWINY
Gdy woda zacznie się gotować, ściągamy z powierzchni wywaru szumowiny przy pomocy drobnego sitka.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Marchew, por, seler i korzeń pietruszki myjemy i obieramy. Seler i korzeń kroimy na mniejsze kawałki. Por przekrawamy na pół. Marchew kroimy w plasterki i zostawiamy na desce.
DODAJEMY WARZYWA DO WYWARU I PRZYPRAWY
Seler, korzeń pietruszki oraz pora wrzucamy do wywaru. Dodajemy także ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Ponownie przykrywamy wywar i gotujemy, aż do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum. Całość powinna gotować się 30 minut.
DODAJEMY MARCHEW
Dorzucamy pokrojoną marchew do wywaru i gotujemy, aż zmięknie (ok. 15-20 minut).
PRZECEDZAMY BULION
Przecedzamy bulion do rondelka, oddzielając ugotowane warzywa. Wyławiamy marchewkę i przekładamy ją do miseczki. Wyławiamy także udka z kurczaka i odkładamy je do miski. Bulion studzimy.
KLARUJEMY BULION
Odcedzony bulion ponownie ustawiamy na kuchence i wbijamy do niego białko z 1 jajka oraz ocet. Włączamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gdy jajko się zetnie, a bulion oczyści, przecedzamy go do umytego garnka przez gazę. Czynność powtarzamy dwukrotnie, zawsze przelewając wywar do umytego naczynia.
DODAJEMY ŻELATYNĘ
Do przecedzonego i wyklarowanego bulionu dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy garnek na bok i studzimy go.
PRZYGOTOWUJEMY SALATERKI
Do salaterek wkładamy kilka plasterków marchewki. Obieramy mięso z udek, rozdrabiamy i również układamy do salaterek (bez skóry). Dodajemy kilka listków natki pietruszki.
ZALEWAMY SALATERKI GALARETKĄ.
Gotową galaretką zalewamy salaterki, a potem wkładamy je do lodówki. Galaretka będzie gotowa po ok. 6 godzinach spędzonych w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1524,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
152,5 kcal
Tłuszcz
5 g
Węglowodany
10,7 g
Błonnik
2,8 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Mus szarlotkowy
Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.

Szaszłyki z warzywami i ananasem
Propozycja dla wegetarian, nie tylko w sezonie grillowym. Aromatyczne kawałki warzyw połączone ze słodkim smakiem ananasa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka gotowana na kanapki
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Boczek rolowany
Boczek rolowany to klasyczne, domowe mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek na świąteczny stół, jak i na co dzień – na kanapki lub jako przekąska. W naszym przepisie pokażemy, jak krok po kroku przygotować soczysty i doskonale doprawiony boczek, który rozpływa się w ustach.

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik „Włoskie wspomnienie” z nutą pomarańczy
Biszkoptowe blaty przełożone gęstym kremem z białej czekolady i masą mascarpone. Wyjątkowy tort na każdą uroczystość!

Zapiekanka z jabłkiem i amarantusem
Spróbuj pysznego połączenia jabłka z amarantusem i twarogiem i przygotuj zapiekankę w słodkiej wersji.

Halloweenowe ciasto z niespodzianką
Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!