Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY DYNIĘ I CEBULĘ
Dynię myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. 1 cebulę obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę i dynię. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy grubo posiekane listki tymianku.
PRZYGOTOWUJEMY CHLEB
Chleb kroimy w grubą kostkę i umieszczamy w misce. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem. Gdy tylko masło się rozpuści, rondelek zdejmujemy z gazu i zalewamy chleb. Całość rozgniatamy widelcem. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.
ŁĄCZYMY CHLEB Z DYNIĄ I CEBULĄ
Dynię i cebulę dodajemy do masy z chleba. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
PIECZEMY GĘŚ
Gęś płuczemy pod bieżącą, zimną wodą z zewnątrz i wewnątrz. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z wierzchu i wewnątrz i nadziewamy farszem chlebowo-dyniowym.
SMAŻYMY WARZYWA NA SOS
Szalotki, marchew i seler kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w rondelku na niewielkiej ilości oleju do momentu lekkiego zbrązowienia dna.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Wino i porto dodajemy do warzyw. Gotujemy do momentu odparowania płynów. Dodajemy sos z brytfanny, w której piekliśmy gęś. Usuwamy wierzchnią warstwę tłuszczu. Dodajemy sos pieczeniowy i gotujemy całość na średnim ogniu przez ok. 40 minut do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY PUREÉ Z DYNI
Dynię myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Drobno kroimy i dusimy w garnku przez ok. 10 minut z dodatkiem masła.
PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI Z NADZIENIEM BORÓWKOWYM
Cukier, białe wino, sok jabłkowy i laskę cynamonu dajemy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połówki gruszek i pozostawiamy na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem nakładamy na połówki gruszek borówki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6483,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
810,4 kcal
Tłuszcz
33,4 g
Węglowodany
68,1 g
Błonnik
51,8 g
Białko
51,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proteinowe bajgle bez laktozy
Puszyste bajgle, które – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – kryją w sobie więcej białka niż zwykle. Poświęć chwilę i ciesz się świeżym, domowym i zachwycającym smakiem pieczywem.

Karp w galarecie
Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Boczek rolowany
Boczek rolowany to klasyczne, domowe mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek na świąteczny stół, jak i na co dzień – na kanapki lub jako przekąska. W naszym przepisie pokażemy, jak krok po kroku przygotować soczysty i doskonale doprawiony boczek, który rozpływa się w ustach.

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort czekoladowo-kawowy
Szukasz przepisu na tort na wyjątkową okazję? Sięgnij po doskonały przepis Pawła Małeckiego!

Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!

Grzybki
Zaskocz gości słodkimi grzybkami! Dwa rodzaje ciasta, polewa czekoladowa i krem cytrynowy sprawią, że będą oczarowani.