Egzotyczne lody ananasowe • przepis • składniki • przygotowanie
Smak rajskiej wyspy zaklęty w pysznych kremowych lodach łączących orzeźwiającego ananasa z egzotyczną nutą imbirową.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
IMBIR I TRAWĘ
cytrynową drobno siekamy.
4 PLASTRY ANANASA
odkładamy, 2 plastry kroimy w drobną kostkę, resztę miksujemy z 4 łyżkami soku ananasowego.
ŻÓŁTKO I CUKIER
ubijamy na gęsty, jasny krem.
ZMIKSOWANEGO I POKROJONEGO
w kostkę ananasa, imbir, skórkę i sok z cytryny mieszamy i dodajemy do kremu.
ŚMIETANĘ UBIJAMY NA
sztywno, dodajemy do kremu z ananasem i mieszamy.
PRZEKŁADAMY DO POJEMNIKA
utrzymującego świeżość i wkładamy do zamrażarki co najmniej na 4 godziny.
W TRAKCIE MROŻENIA
mieszamy kilka razy widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu.
ŁYŻKĄ DO LODÓW
formujemy kulki, układamy na pozostałych plastrach ananasa, dekorujemy według uznania kandyzowanym imbirem i skórką z cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1590 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
397,5 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
51,1 g
Błonnik
6,9 g
Białko
6,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladki z masłem orzechowym
Domowe czekoladki z nadzieniem z masła orzechowego świetnie sprawdzą się w roli słodkiej przekąski lub równie słodkiego prezentu dla bliskiej sercu osoby. Zobacz, jak łatwo je przygotować z jedynie sześciu głównych składników!

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!

Gzik
Gzik to tradycyjny polski przysmak. Choć największą popularnością cieszy się w Wielkopolsce i na Kujawach, to w ostatnich latach zdobywa serca miłośników regionalnej kuchni z całej Polski, a także spoza jej granic. To niezwykle smaczne danie, które odznacza się prostotą wykonania, można z łatwością przygotować w domu. Zrób pyszny gzik wraz z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papiloty z dorsza
Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście
Jak upiec pyszną szarlotkę? To proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i cieszyć się jej smakiem. Idealne połączenie kruchego orzechowego ciasta, bezy, jabłek i gruszek sprawi, że przygotujesz wyśmienitą szarlotkę. Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to sprawnie i szybko!

Makaron z truskawkami
Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Musaka z fasolą
Musaka w wyjątkowej odsłonie, czyli z fasolą w sosie pomidorowym. Skuś się na ten przepis w greckim stylu i przygotuj nowe danie obiadowe dla całej rodziny!

Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Kremówki
Poznaj przepis Pawła Małeckiego na wyjątkowo puszyste i jednocześnie kruche kremówki! Doskonałe na każdą okazję!