Cytrynowe Orzeźwienie • przepis • składniki • przygotowanie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO NA KRUCHE
blaty Mąkę, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę, miękkie masło, cukier puder, szczyptę proszku do pieczenia, 1 żółtko i szczyptę soli łączymy ze sobą i zagniatamy z nich jednolite ciasto.
CIASTO ZAWIJAMY W
folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
PO SCHŁODZENIU CIASTO
dzielimy na trzy części.
KAŻDĄ CZĘŚĆ CIASTA
rozwałkowujemy, każdej nadajemy formę koła o średnicy około 26 cm i każdą wkładamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 25 cm.
POSYPUJEMY 1/3 ILOŚCI
przygotowanej kruszonki.
PIECZEMY KAŻDĄ CZĘŚĆ
osobno w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180-190°C lub bez termoobiegu w temperaturze 190-200°C przez mniej więcej 15 minut.
TAK SAMO PIECZEMY
pozostałe placki.
KRUSZONKA ROBIMY KRUSZONKĘ,
łączymy: mąkę pszenną, rozdrobnione migdały, masło i cukier.
POSYPUJEMY CIASTO 1/3
ilości przygotowanej kruszonki.
KREM CYTRYNOWY Z
serkiem mascarpone Śmietankę ubijamy na sztywno.
DO SERKA MASCARPONE
dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
POWSTAŁĄ MASĘ ŁĄCZYMY
z ubitą śmietanką.
UPIECZONE I OSTUDZONE
blaty ciasta przekładamy kremem (można użyć worka cukierniczego z karbowaną końcówką).
OSTATNI, GÓRNY KRĄŻEK
ciasta można ułożyć w całości lub pokroić np.
NA 12 RÓŻNYCH
kawałków i ułożyć pod lekkim kątem na ostatniej warstwie kremu.
NA SAMEJ GÓRZE,
na każdej porcji robimy rozetkę z kremu i zdobimy cieniutkimi paseczkami cytryny lub malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6784,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
565,4 kcal
Tłuszcz
41 g
Węglowodany
42,8 g
Błonnik
7,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owsianka szarlotkowa
Owsianka szarlotkowa, to świetny pomysł na udane, pożywne i smaczne śniadanie. Zobaczcie sami, jak łatwo ją przygotować, gdy pomaga wam w tym termorobot MC Smart. Śniadanie czas podać!

Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
Aromatyczne tosty z serkiem, słodkimi owocami i nutą tymianku to idealny pomysł na śniadanie. Zrobisz je w mgnieniu oka!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Ta potrawa w stylu włoskim jest prosta w wykonaniu lecz niezwykle wyrafinowana w smaku. Musisz się o tym przekonać!

Stek z grilla wołowy
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska musaka
Tradycyjna grecka musaka dzięki przepisowi Kingi zyskuje wegańskie oblicze! Przygotuj ją i sprawdź, jak smakuje połączenie wszystkich pysznych warstw tego wyjątkowego dania!

Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!

Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!