Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na dobry stek, który przygotujesz w szybki i łatwy sposób? To właśnie ten przepis! Wypróbuj go w swojej kuchni i koniecznie dodaj do ulubionych!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Steki smarujemy z obu stron odrobiną oleju za pomocą silikonowego pędzelka. Kładziemy na mocno nagrzaną patelnię i smażymy ok. 1 minuty z każdej strony. Przekładamy z patelni na talerz, aby mięso odpoczęło przez ok. 3 minuty. Zmniejszamy gaz.
PONOWNIE SMAŻYMY MIĘSO Z DODATKAMI
Ponownie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Dodajemy 1 rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 2 gałązki tymianku i masło. Gdy masło się rozpuści, polewamy nim mięso. Smażymy ok. 5 minut i ponownie przekładamy na talerz.
PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PRZYPRAWY NA SOS
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy steki, wrzucamy posiekaną szalotkę i lekko posiekane ziarenka zielonego pieprzu, czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dolewamy białe wino i czekamy, aż odparuje przynajmniej połowa jego objętości.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Dodajemy 1 gałązkę tymianku, śmietanę i ser pokruszony na mniejsze kawałki. Doprowadzamy do lekkiego, ale nie całkowitego rozpuszczenia sera. Wyłączamy gaz i dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz kapary.
PODAJEMY STEKI
Steki kroimy w plastry. Po talerzu rozprowadzamy sos serowy i układamy na nim plastry steku. Z wierzchu dekorujemy pozostałymi gałązkami tymianku i kawałkami nieroztopionego sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2267,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1133,6 kcal
Tłuszcz
75 g
Węglowodany
20,5 g
Błonnik
5,9 g
Białko
94,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Zupa porowo-ziemniaczana
Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zielona maślanka
Maślanka z dodatkiem ogórka i awokado sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Kalmary z czosnkiem i sofrito pomidorowym
Pyszności w stylu hiszpańskim. Sprawdź przepis na kalmary z czosnkiem oraz sofrito pomidorowym i przygotuj szybko wyśmienitą, ciekawą przekąskę, która zaskoczy niejednego!

Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki z kurczaka i szynki
To jedno z tych dań, które lubią dzieci. Sprawia to delikatne mięso z kurczaka oraz pyszny sos z dodatkiem pistacji.

Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!