Chlebek z pieczonych bananów • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyjątkowe pieczywo! Jest tu wszystko, czego może oczekiwać prawdziwy smakosz – lekko wilgotny środek i chrupiąca skórka, które doskonale komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy jogurtu naturalnego.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BANANY
Banany układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180°C (funkcja: grzanie góra-dół) piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Do misy termorobota MC Smart dodajemy upieczone banany, jajka, cukier kokosowy, olej kokosowy, maślankę i masło orzechowe. Wszystko miksujemy używając programu:wg ustawień własnych czas 45 sekund / obroty 8.Potem, zgarniamy masę ze ścianek naczynia miksującego.
DODAJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO
Następnie do uzyskanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mielony cynamon i sól. Wszystko umieszczamy w misie urządzenia i mieszamy używając programu:wg ustawień własnych:czas 30 sekund / obroty 5.
DODAJEMY GORZKĄ CZEKOLADĘ
Do uzyskanej masy na ciasto dodajemy pokrojoną na małe kawałki gorzką czekoladę i również mieszamy, stosując programwg ustawień własnych:czas 15 sekund / obroty 2.
PIECZEMY CIASTO
Przelewamy ciasto na blachę do pieczenia (do keksówki) o długości 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy orzechami pekan. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 60 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i podajemy. Możemy je podaać z masłem orzechowym albo ulubionym jogurtem naturalnym.Możemy podać je z masłem orzechowym albo jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3168,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
264 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
35,6 g
Błonnik
2,4 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglanka z truskawkami i chałwą
Smaczne śniadanie to gwarancja udanego dnia! Przygotuj jaglankę z truskawkami i chałwą według niezawodnego przepisu Kingi Paruzel!

Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
Poznaj sposób Kingi na wegańskie pralinki z domowego kremu orzechowego, orzechów laskowych w czekoladowej polewie!

Faszerowana ryba w galarecie
Ryba w galarecie co roku gości na Twoim świątecznym stole? Wypróbuj przepis Karola i podaj ją w nowej odsłonie – z rodzynkami, marchewką i pietruszką!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z selera i jajek z ziołami
Pyszna pasta jajeczna wzbogacona smakiem selera naciowego i świeżych ziół – idealna nie tylko na wiosenne kanapki.

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
Z grejpfruta można wyczarować prawdziwe cuda! Spróbuj go w formie grejpfrutowych batoników! Doskonałe jako smaczna przekąska w szkole lub pracy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp w sosie piernikowym
Delikatne kawałki ryby skąpane w sosie na bazie piernika. Korzenny zapach i wyjątkowy smak tego dania zachwycą każdego.

Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!

Biszkoptowa rolada z kremem kawowym i mandarynkami
Poznaj przepis na roladę biszkoptową! Z kremem na bazie espresso, mandarynkami i bitą śmietaną – smakuje wyśmienicie!