Brukselka zapiekana z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Brukselka to nuda? Nic z tych rzeczy! Wypróbuj przepis Karola i odkryj ją na nowo! Doskonale chrupiąca, podana z boczkiem i doskonałym sosem – w takiej brukselce się w niej zakochasz!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UKŁADAMY W GARNKU BOCZEK I BRUKSELKĘ
Na dnie wyjętego z wody garnka rzymskiego układamy 3 plastry boczku. Brukselkę przesypujemy na boczek i rozkładamy równomiernie. Na brukselce układamy pozostałe plastry boczku i posypujemy je gałązkami świeżego tymianku.
PIECZEMY BRUKSELKĘ
Garnek rzymski przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika*. Nastawiamy piekarnik na temp. 180°C z funkcją termoobiegu lub grzania góra-dół. Pieczemy brukselkę z boczkiem przez godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy na talerz. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z ⅓ cytryny, ¾ startego sera grana padano i posiekaną drobno pietruszkę.
PODAJEMY BRUKSELKĘ
Garnek rzymski przekładamy na drewnianą deskę. Zdejmujemy wierzchni boczek z brukselki. Brukselkę układamy na talerzu, polewamy sosem i przykrywamy zdjętymi plastrami boczku. Wierzch posypujemy resztą sera grana padano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1025,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
341,7 kcal
Tłuszcz
9,7 g
Węglowodany
46,4 g
Błonnik
28,1 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Zielony shot witaminowy
Pyszny shot na kilka łyków, który przygotujesz w 5 minut. Skuś się na tę bombę smaku i koloru, która pomoże Ci przywołać wiosnę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

Ciasto gryczano-jogurtowe
Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

DIP Z FASOLI I TALERZ ROZMAITOŚCI
Imprezowa propozycja Kingi Paruzel? Dip z białej fasoli z aromatycznym prażonym czosnkiem i suszonym rozmarynem, podany w towarzystwie chrupiących krakersów, grissini, warzyw i owoców.

Sałatka z chlebem figowym i szynką
Rukola, szpinak, borówki, orzechy, a do tego chlebek figowy i delikatny sos! Spróbuj sałatki pełnej smaku i nowoczesnych połączeń!

Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
Ostry smak rzodkiewki i szczypiorku, a do tego rozpływający się w ustach ser w złocistej panierce. Połączenie doskonałe!