Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KRAKERSY
Mączkę migdałową umieszczamy w misce. Nasionka chia zalewamy 60 ml wody. Odstawiamy do napęcznienia, a następnie dodajemy do mączki. Dodajemy miód, cynamon i olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy. Jeśli ciasto jest za luźne – dodajemy więcej mączki.
PIECZEMY KRAKERSY
Z ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na papierze do pieczenia i rozpłaszczamy. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy ciasto na grubość ok. 4-5 mm, nadając mu kształt koła. Ściągamy górną warstwę papieru. Na wierzch wykładamy płatki migdałowe. Nożem do pizzy kroimy ciasto w trójkąty. Całość przekładamy na blachę piekarnikową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C. Pieczemy na złoty kolor przez ok. 12-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY DIP Z AWOKADO
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
PODAJEMY PRZEKĄSKĘ
Krakersy podajemy z dipem z awokado.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2118 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
211,8 kcal
Tłuszcz
16,9 g
Węglowodany
8,4 g
Błonnik
2,1 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z chlebem figowym i szynką
Rukola, szpinak, borówki, orzechy, a do tego chlebek figowy i delikatny sos! Spróbuj sałatki pełnej smaku i nowoczesnych połączeń!

Wegańskie makaroniki
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.

Empanadas z mielonym mięsem
Wypróbujcie przepis na popularne w Ameryce Południowej pierożki empanadas. Wyrazisty, ostry smak farszu z mielonego mięsa, warzyw i przypraw w połączeniu z wyśmienitym guacamole zachwyci każdego. Do dzieła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak hoisin z makaronem udon
Fantastyczny makaron w stylu azjatyckim z kurczakiem, świeżymi warzywami i wyjątkowym sosem. Sprawdź, jakie to proste i pyszne!

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!

Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
Spróbuj połączenia ciecierzycy z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami! Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.