Pistacjowy sernik baskijski • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI NA SPÓD
W pojemniku miksującym termorobota MC Smart umieszczamy ciasteczka i rozdrabniamy je – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 2 + 30 s prędkość 4. Następnie do pojemnika miksującego dosypujemy pistacje i także je rozdrabniamy, tym razem wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 3 + 30 s prędkość 6.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Do rozdrobnionych składników dodajemy roztopione masło i 1 białko. Całość mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 2. Gotową masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie wyrównujemy.
PIECZEMY SPÓD
Spód pieczemy przez ok. 6-7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i studzimy.
MIESZAMY SERY Z JOGURTEM I DODATKAMI
Serek śmietankowy, mascarpone, jogurt grecki, sól, cukier i nasiona z laski wanilii dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 3, a następniegotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 4.
ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z JAJKAMI
Po wymieszaniu serów i dodatków z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy kolejno jajka i żółtko, cały czas miksując składniki przy użyciu programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty 15 sekund / prędkość 4.
PIECZEMY SERNIK
Boki tortownicy smarujemy odrobiną masła i przyklejamy do nich dość wysokie ranty z papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową. Sernik pieczemy przez ok. 30-32 minuty w temperaturze 225°C.
DEKORUJEMY SERNIK
Wystudzony i schłodzony sernik ozdabiamy kremem pistacjowym i solonymi prażonymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7779,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
648,3 kcal
Tłuszcz
48,3 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
2 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab z szynką i salsą jabłkową
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!

Piada wraps
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Lasagne jabłkowe
Jeśli uwielbiasz jabłka, to jest to deser dla Ciebie! Delikatne ciasto, jabłka obsypane cynamonem, a do tego jeszcze więcej jabłek w postaci musu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarpane boczniaki à la pulled pork
Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Tartaletki limonkowe
Pyszne tartaletki, wypełnione kremem limonkowym, z opalaną włoską bezą. Znakomita słodka przekąska na imprezowe okazje!