Kurczak Teriyaki z Makaronem Ryżowym - Przepis na Smaczną Potrawę

Kurczak Teriyaki z Makaronem Ryżowym - Przepis na Smaczną Potrawę
Autor Martyna Górska
Martyna Górska24 grudnia 2023 | 7 min

Kurczak Teriyaki z Makaronem Ryżowym to pyszna i sycąca potrawa, łącząca w sobie smakowite mięso w słodkawym, Orientalnym sosie teriyaki z chrupiącym makaronem ryżowym. Taki zestaw stanowi kompletny posiłek, zawierający białko, węglowodany i warzywa. Przygotowanie go jest naprawdę proste i szybkie. Wystarczy upiec lub usmażyć kawałki kurczaka, ugotować makaron, a następnie wszystko polać aromatycznym sosem i podgrzać. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Mniam!

Kluczowe wnioski:
  • Łączy chrupiący makaron, mięso i sos w jedną aromatyczną całość
  • Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu kompletny posiłek
  • Można przyrządzić na wiele sposobów, dostosowując do swoich upodobań
  • Świetnie smakuje, syci i dostarcza wartości odżywczych
  • Pasuje zarówno na obiad, jak i na kolację

Składniki na kurczaka teriyaki

Kurczak teriyaki to potrawa, która łączy w sobie aromatyczne, słodkawe mięso z chrupiącym makaronem w sosie. Przygotowanie jej nie wymaga wielu składników. Podstawą są oczywiście kawałki kurczaka - najlepiej udka lub filety. Można wybrać zarówno mięso z piersi, jak i z udźca. Do tego potrzebny będzie makaron ryżowy lub pszenno-ryżowy - typu udon lub soba. Reszta składników posłuży do przygotowania sosu teriyaki.

Niezbędne składniki to: olej sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy lub miód, czosnek, imbir oraz ewentualnie skrobia kukurydziana. Opcjonalnie można dodać warzywa - cebulę, marchewkę, kalarepę lub brokuły. Dzięki nim danie będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze.

Podstawowe składniki

Kluczowe składniki na kurczaka teriyaki z makaronem to więc:

  • kawałki kurczaka udka/filet
  • makaron udon/soba/ryżowy
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • syrop klonowy/miód
  • czosnek, imbir

Wystarczy dobrać proporcje i połączyć te składniki, aby uzyskać aromatyczne danie w stylu Dalekiego Wschodu.

Sposób przygotowania kurczaka teriyaki

Przygotowanie kurczaka teriyaki jest naprawdę proste i zajmuje około 30-40 minut. Gotowanie makaronu trwa kilka minut, pieczenie mięsa - około 15-20 minut, a reszta to tylko mieszanie składników i podgrzewanie.

Najpierw należy upiec lub usmażyć na patelni kawałki kurczaka. Można je wcześniej zamarynować w mieszance sosu sojowego, oleju i przypraw. Następnie trzeba ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Kolejny krok, to przygotowanie sosu. W garnku mieszamy ze sobą sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, imbir, syrop klonowy/miód oraz odrobinę skrobi. Całość zagotowujemy, aż sos nabierze gęstości. Na koniec dodajemy upieczone mięso i makaron, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka minut.

Krok po kroku

Podsumowując, krok po kroku wygląda to tak:

  1. Marynowanie i pieczenie kurczaka
  2. Gotowanie makaronu
  3. Przygotowanie sosu teriyaki
  4. Dodanie makaronu i mięsa do sosu
  5. Wymieszanie i podgrzanie

I gotowe! Smacznego!

Przepis na makaron ryżowy do teriyaki

Makaron stanowi ważny element kurczaka teriyaki. Dzięki niemu danie jest sycące, a przy tym podnosi smak mięsa i sosu. Najlepszy będzie makaron ryżowy lub pszenno-ryżowy - typu udon, soba lub rice noodles.

Makaron taki charakteryzuje się delikatnym, lekko słodkawym smakiem, miękką konsystencją i neutralnym zapachem. Doskonale komponuje się z aromatycznym sosem teriyaki i chrupiącym kurczakiem.

Przygotowanie makaronu ryżowego lub pszenno-ryżowego jest banalnie proste. Wystarczy zalać go wrzątkiem na określony czas (zwykle 2-3 minuty) i następnie odcedzić. Czasem trzeba go jeszcze krótko podsmażyć na patelni.

Rodzaj makaronu Czas gotowania
Udon 2-3 minuty
Soba 2-3 minuty
Rice noodles 1-2 minuty

Najważniejsze, aby nie przegotować makaronu, bo wtedy będzie rozgotowany i lepki. Krótki czas gotowania wystarczy, aby miękko ugotować i nabrał aromatu.

Jak podać kurczaka teriyaki z makaronem

Kurczak Teriyaki z Makaronem Ryżowym - Przepis na Smaczną Potrawę

Kurczaka teriyaki z makaronem można podawać na kilka sposobów, w zależności od upodobań i okazji. Sprawdzi się zarówno w wersji na talerzu, jak i w miseczkach lub w wazie, z której każdy może sobie nabrać.

Przede wszystkim, potrawę warto udekorować. Posypać posiekaną kolendrą, siekanymi orzechami lub prażonymi pestkami dyni. Można też dodać świeże warzywa - rzodkiewkę, ogórki, paprykę. Bardzo ładnie komponują się też wiórki kokosowe.

Danie można podawać z chrupiącymi sajgonkami lub chlebem na zakwasie. Świetnym uzupełnieniem będą także surówki - z kapusty pekińskiej, marchwi lub buraków.

Kurczak teriyaki z makaronem najlepiej smakuje prosto po przygotowaniu, gdy jest gorący i wszystkie smaki się łączą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podgrzać je następnego dnia.

Pyszny i sycący posiłek gotowy! Smacznego!

Ile kalorii ma kurczak teriyaki z makaronem

Kurczak teriyaki z makaronem to stosunkowo kaloryczne, ale sycące danie. W zależności od składników i proporcji, może mieć od 300 do nawet 600 kcal w porcji. Sporo zależy od tego, czy kurczaka smażymy, czy pieczemy oraz jak tłusty jest użyty makaron.

Średnio w 200 g porcji można przyjąć:

  • kurczak pieczony: 150 kcal
  • makaron ryżowy ugotowany: 200 kcal
  • sos teriyaki: ok. 100 kcal

Razem daje to 450 kcal w porcji o wadze ok. 400-450 g. Jak widać, kaloryczność dania jest wysoka, więc osoby na diecie powinny zwracać uwagę na wielkość porcji.

Modyfikacje kaloryczności

Można zmodyfikować kaloryczność dania, stosując np. chudsze mięso z piersi kurczaka lub piecząc zamiast smażenia. Z kolei zamiast makaronu pszenno-ryżowego, lepiej wybrać ryżowy lub dodatkowo go odcedzić po ugotowaniu.

Kurczak teriyaki z makaronem na diecie

Mimo wysokiej kaloryczności, kurczak teriyaki z makaronem może być dodany do diety odchudzającej. Trzeba tylko odpowiednio dobrać składniki i zwracać uwagę na porcję.

Aby danie było zdrowe i niskokaloryczne, należy przede wszystkim zredukować ilość oleju i cukru w sosie teriyaki. Kurczaka również lepiej piec niż smażyć. Makaron warto wybrać ryżowy, a nie pszenno-ryżowy oraz odcedzić po ugotowaniu.

Warto też dodać dużo warzyw - cebuli, czosnku, marchewki, kalarepy. Urozmaicą smak i wprowadzą cenne błonnik oraz witaminy. Posypka z orzechów, pestek lub kolendry z kolei dostarczy zdrowych tłuszczów i minerałów.

Podsumowanie

Kurczak w Sosie Teriyaki z Makaronem to aromatyczne połączenie chrupiącego mięsa z makaronem w słodkawym sosie w stylu orientalnym. Przygotowanie tej potrawy jest naprawdę szybkie i proste. Wystarczy upiec lub usmażyć kawałki kurczaka, ugotować makaron np. udon, a następnie wymieszać z aromatycznym Sosem Teriyaki. Takie danie dostarcza pełnowartościowych składników odżywczych i może stanowić smaczny obiad lub kolację.

Makaron w Sosie Teriyaki z kurczakiem łączy w sobie różne tekstury i smaki. Chrupiący makaron udon lub ryżowy doskonale komponuje się z miękkimi kawałkami mięsa i gęstym, słodko-pikantnym sosem. Dzięki dodatkowym składnikom jak imbir, czosnek czy sos sojowy, całość nabiera orientalnego charakteru i niepowtarzalnego aromatu.

Makaron z Kurczakiem Teriyaki można przyrządzić na wiele różnych sposobów, dobierając składniki według własnego uznania. Kurczaka warto zamarynować przed pieczeniem, a do sosu dodać odrobinę miodu, aby nabrał słodkawego smaku. Sam makaron może być pszenny, ryżowy albo pszenno-ryżowy. Taka potrawa zawsze jest apetyczna i sycąca.

Makaron Udon z Kurczakiem Teriyaki to połączenie japońskiego makaronu ze smakiem Dalekiego Wschodu. Specyficzny, lekko rozgotowany makaron udon fakturą przypomina włoskie tagliatelle. W połączeniu z mięsem i zapachem teriyaki tworzy wyjątkowe danie, warte wypróbowania. Świetnie komponuje się z warzywami i ziołami.

5 Podobnych Artykułów

  1. Smażony kurczak udon - Przepis na pyszny wok z kurczakiem
  2. Czy jajka można mrozić? Poznaj bezpieczne sposoby przechowywania w zamrażarce
  3. Przepis na żeberka wieprzowe pieczone w miodzie i musztardzie
  4. Jak mrozić kluski śląskie surowe czy gotowane, aby zachować świeżość?
  5. Krem z białą czekoladą, mascarpone i bitą śmietaną
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Martyna Górska
Martyna Górska

Jestem oszczędną gospodynią domową z zamiłowaniem do polowania na okazje i rabaty. Dzielę się na blogu poradami, jak kupować tanio i rozsądnie - od artykułów spożywczych po chemie gospodarczą. Opowiadam o aktualnych promocjach w marketach i sklepach online. Polecam sprawdzone produkty dobrej jakości w niskich cenach. Żyj tanio i rozsądnie!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły