Zupa pomidorowa z bananami • przepis • składniki • przygotowanie
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZUPĘ
W garnku rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy przyprawy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 6 minut. Dodajemy 2-3 banany pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy kolejne 6 minut. Zupę blendujemy i dodajemy jogurt. Zagotowujemy.
PODSMAŻAMY BANANY
Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy. Pozostałe banany kroimy najpierw wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na pół. Podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru.
DEKORUJEMY ZUPĘ
Zupę rozlewamy do miseczek, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski, posypujemy papryką wędzoną, dekorujemy listkami mięty i odrobiną jogurtu. Dodajemy usmażone banany i skrapiamy sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1069,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
267,3 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański łosoś z papryki
Zaskakująca, ciekawa i pyszna – tak można określić roślinną wersję wędzonego łososia. To idealny dodatek do sushi, sałatek czy kanapek. Spróbuj koniecznie!

Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!

Sushi w miseczkach
Wyjątkowe danie wykorzystujące równie wyjątkowy czarny ryż, czyli sushi w miseczkach! Sprawdź, jak wspaniale smakuje, i zaskocz bliskich nową potrawą w japońskim stylu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
Aromatyczne ciasteczka cytrynowe z dodatkiem niebieskiego maku. To idealny przepis na szybkie w przygotowaniu słodycze do herbaty.

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.

Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Zobacz, jak połączyć marchew, pomarańcze i kilka kromek chleba w smaczną, aromatyczną zupę krem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab z pesto bazyliowym na bagietce
Schab przygotowany w tak oryginalny sposób zachwyci wszystkich smakiem i sposobem podania. Wykorzystaj przepis Karola i poszerz swoje menu o to wyjątkowe danie!

Ziemniaczane wrapy z gyrosem z boczniaków
Wrap z gyrosem z boczniaków nadaje się doskonale na obiad lub kolację – to ciekawa alternatywa dla klasycznych wrapów i pyszny pomysł na ciepły posiłek!

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.