Zupa pieczarkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj blender
PODSMAŻAMY WARZYWA CEBULĘ KROIMY
W DROBNĄ KOSTKĘ, A CZOSNEK SIEKAMY.
PODSMAŻAMY CAŁOŚĆ W DUŻYM GARNKU NA ROZGRZANEJ OLIWIE Z OLIWEK.
DODAJEMY POKROJONE W PLASTRY PIECZARKI I DALEJ PODSMAŻAMY.
WARZYWA DOPRAWIAMY POSIEKANYM TYMIANKIEM, SOLĄ I PIEPRZEM.
SMAŻYMY, AŻ CAŁA WODA WYPARUJE Z PIECZAREK.
BLENDUJEMY ZUPĘ NASTĘPNIE DODAJEMY
bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Zupę gotujemy około 15-20 minut. ⅔ zupy blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.
DEKORUJEMY ZUPĘ PESTKI SŁONECZNIKA
podprażamy na suchej patelni.
Cukinię obieramy.
Skórkę cukinii kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę.
Zupę dekorujemy kleksem śmietany, podprażonymi pestkami słonecznika, posiekaną skórką cukinii i tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
930 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
155 kcal
Tłuszcz
5,3 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!

Pieczony boczek z airfryera
Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.

Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Przepyszne paszteciki z ciasta drożdżowego faszerowane kapustą i grzybami. Będą idealnym dodatkiem do domowego barszczu lub samodzielną przekąską.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Affogato z lodami pistacjowymi i karmelem
Prosty i szybki przepis Kingi na deser kawowy, wykonany z mocno zaparzonej kawy, lodów pistacjowych i solonego karmelu. Spróbuj tego niesamowitego połączenia!

Domowa wędlina z piersi z indyka z czerwonym pesto
Wędlina na Wielkanoc? Najlepsza będzie domowa! Spróbujcie koniecznie rolady z indyka z czerwonym pesto, która będzie świetnym urozmaiceniem świątecznego śniadania.